Kas rasedatel naistel on tõesti multivitamiine tarvis?

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raseduse ajal võib tavapärasest sagedamini esineda rauapuudust, kuid hiljutise uuringu põhjal ei tähenda see, et kõik rasedad peaksid võtma rauatablette.
Raseduse ajal võib tavapärasest sagedamini esineda rauapuudust, kuid hiljutise uuringu põhjal ei tähenda see, et kõik rasedad peaksid võtma rauatablette. Foto: Caroline Arber/picture alliance/moodboard/Scanpix

Rasedatel naistel soovitatakse sageli võtta vitamiine, mis peaksid tagama loote normaalse arengu, kuid tegelikult on üllatavalt vähe tõendeid selle kohta, missuguseid vitamiine lapseootel emal tegelikult tarbida tohiks.

Tavaliselt soovitatakse rasedatel naistel võtta loote närvisüsteemi arenguks vajalikku foolhapet ja teisi B-vitamiine, mida võib olla keeruline vajalikul hulgal toidust saada, kirjutab Time. Kui nende vitamiinide vajaduses tavaliselt ei kahelda, siis on teadlased viimasel ajal avaldanud kahtlust, kas kõiki teisi toidulisandeid ka tegelikult tarvis läheb või on nende võtmine pigem raha raiskamine.

Hiljuti teadusajakirjas Drug and Therapeutics Bulletin avaldatud uuringus võtsid ajakirja peatoimetaja ja Inglismaal asuvas Berkshires tegutsev arst dr James Cave ja tema kolleegid luubi alla mitmete oluliste toitainete mõju lapse sünniaegsele tervisele. Selgus, et foolhappe võtmine vähendab kaasasündinud terviserikete riski tervelt 70 protsenti, samas kui D-vitmiin sama suurt mõju ei avalda. Selle kohta, kas D-vitamiini võtmine tõepoolest vähendab rahhiidi esinemise sagedust vastsündinutel, on vastandlikke andmeid.

Kindlasti tundub Cave’i hinnangul raha raiskamisena multivitamiinide võtmine, mille mõju kohta vastsündinu tervisele on väga vähe tõendeid. Kuigi tavaliselt arvatakse, et lääneriikide inimese toidulaud on küllaltki toitainetevaene, on Cave’i sõnul tuvastatakse inimestel vitamiinipuudust harva.

Samas möönavad teadlased, et rasedate emadega tehakse teadusuuringuid harva, sest kardetakse, et need võivad mõjutada sündimata lapse tervist. Seetõttu on enamik selliseid uuringuid pigem vaatlused, kus uuritakse, missuguseid vitamiine naised lapseootel olles võtavad ja kui hea tervisega on pärast beebi.

Sellegipoolest arvab Lõuna Carolina meditsiiniülikooli ema ja lapse tervise valdkonna direktor ning USA sünnitusabistajate ja günekoloogide ühenduse American Congress of  Obstetricians and Gynecologists kõneisik dr Scott Sullivan, et ühendus ei tee valesti, kui soovitab lapseootel naistel multivitamiine tarbida. Näiteks on USA lõunaosas paljudel rasedatel naistel rauapuudus, mida erinevatest vitamiinidest ja mineraalidest koosnevad toidulisandid leevendavad. Lisaks rauale soovitab ühendus võtta aga ka näiteks kaltsiumit ning A-, B- ja C-vitamiini.

Sullivan on seisukohal, et lapseootel naistele võib multivitamiinide võtmist soovitada küll, sest keegi ei ole ka veel tõestanud, et need võiksid loodet kahjustada. Kuna multivitamiinid sisaldavad korraga paljusid erinevaid toitaineid, on ka nende võtmine paljude erinevate kapslite ja tablettide tarbimisega võrreldes lihtsam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles