Teadlastele sai selgeks, miks dieedid mõnikord ei toimi

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geenid võivad mõjutada inimese kehakaalu.
Geenid võivad mõjutada inimese kehakaalu. Foto: Panther Media/Scanpix

Teadlased on jõudnud seisukohale, et pole olemas kõigile inimestele ideaalset sobivat dieeti ning kaalulangetamine sõltub hoopis geenidest.

Selleks korraldasid nad katseid hiirte peal, kirjutab independent.co.uk. Hiired jagati nelja rühma. Igale rühm järgis erinevat dieeti. Katsealustele anti süüa vastavalt Lääne, Jaapani, Vahemere ja Atkinsi dieedi toitumissoovituste järgi.

Teadlased lisasid vahemere dieedi puhul toidule punase veini ekstrakti ning Jaapani dieeti järginud hiired said toitu, kuhu oli lisatud rohelise tee ekstrakti.

Kuus kuud hiljem avastasid uurijad, et ühe geneetilise tüvega hiired hakkasid Lääne dieedi järgi süües rasvuma ja neil tekkis maksahaigus. Samas ei olnud kahjulikku tervisemõju Atkinsi dieedi järgi söönud hiirtel.

Teise geneetilise tüvega hiired rasvusid aga Atkinsi dieeti järgides, samal ajal kui Lääne dieet ei mõjutanud nende tervist negatiivselt.

Üks uurijatest, dr William Barrington rääkis, et dieetide kasulikke ja kahjulikke tervisemõjusid on seni üldistatud. Tema sõnul näitas uuring, et dieedi mõju sõltub inimese geneetilisest kombinatsioonist ning tähendab, et erinevatele inimestele sobivad erinevad dieedid.

Teadlased loodavad, et tulevikus on neil võimalik välja selgitada, millised inimeste geenide kombinatsioonid ja dieedi omavahel kõige paremini sobivad.

Artikkel avaldati ajakirjas Genetics Society of America.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles