Regionaalhaigla verekeskus vajab 0 Rh negatiivsete ja A negatiivsete doonorite verd

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veri.
Veri. Foto: MEELIS MEILBAUM/VIRUMAA TEATAJA

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus kutsub 0 Rh negatiivsete ja A negatiivse veregruppidega doonoreid verd annetama. Hetkel on verevarud minimaalses seisus, kuna haiglate nõudlus on nende veregruppide verele olnud väga suur.

Praegusel puhkusteperioodil on verevarusid jäänud väheseks, õnnetusi on aga suvel rohkem ning nii on ka haigete verevajadus suurem, teatas Põhja-Eesti Regionaalhaigla pressiteates.

«Haiglad vajavad suvel doonorite abi vahel isegi enam kui talvekuudel, sest inimesed on aktiivsemad ning õnnetusi juhtub rohkem. Meil on mitu aastat olnud juuli haiglate doonorverenõudmiste rekordkuu,» kirjeldab Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse tootmisjuht dr Erna Saarniit.

Verekeskus ootab inimesi verd loovutama Ädala tänava verekeskusesse ning DoonoriFoorumisse Tallinna kesklinnas. Verekeskus (Ädala 2) on avatud T-N  kell 11-19, E, R kell 8-16 ning DoonoriFoorum (Narva mnt 5) E-N kell 11-19, R kell 9-14.

Doonoriks sobib terve, puhanud, söönud ja rohkelt vedelikku tarbinud, vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18-60 eluaastat. Kahe vereloovutuse vahe on minimaalselt 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul.

Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eelmisel aastal tehti Eestis vereülekandeid ligi 19 000 patsiendile.

Kõige värskemat infot veregruppide vajaduse kohta saab verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles