Tekk vankril võib lapse ohtu seada

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsevanemal tasub oma last jälgida, et märgata, kui lapse kehatemperatuur on tõusnud liialt kõrgele.
Lapsevanemal tasub oma last jälgida, et märgata, kui lapse kehatemperatuur on tõusnud liialt kõrgele. Foto: Panther Media/Scanpix

Suviselt sooja ilmaga ei tasu lapsevankrile tekki peale panna, sest vankris magava lapse jaoks tõusevad seal temperatuurid väga kõrgeks.

Dr Svante Norgren hoiatab, et vanker läheb väga kuumaks ja tekib nn termose efekt, kirjutab independent.co.uk. Nii tekib oht, et laps kuumeneb üle. Samuti ei teki õhuringlust ning vanemal on raske lapsevankris toimuvat jälgida.

Rootsi ajaleht Svenska Dagbladet katsetas ka ise, kui kõrgele temperatuurid lapsevankris tõusevad. Ajaleht jättis vankri keskpäevase päikese kätte kella 11.30st kuni 13ni.

Tekiga katmata vankris tõusis temperatuur 22 kraadini. Õhukese riidega kaetult tõusis aga temperatuur juba 30 minutiga 34 kraadini.

Rootsis tõusevad suvel temperatuurid harva 30 kraadini. Näiteks Austraalias, kus temperatuur võib tõusta üle 40 kraadi, soovitavad aga tervisespetsialistid tagada kindlasti lapsevankris õhuringlus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles