Kodumaine mari võib päästa paljudest haigustest

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõhvikad.
Jõhvikad. Foto: SCANPIX

Kui jõhvika kasulikust mõjust kuseteede infektsioonidele on räägitud juba aastakümneid, siis värske uuringu järgi toob nende marjade söömine tegelikult kasu kogu kehale.

Ameerika Tuftsi ülikooli teadlaste sõnul sisalduvad jõhvikas tervist parandavad ühendid polüfenoolid, kirjutab newsmax.com.

Uuringut juhtinud Jeffrey Blumberg tõdes, et polüfenoolid võivad jõhvikates toimida koos teiste bioaktiivsete ühenditega, kaitstes nii soolestiku mikrofloorat, toimides antioksüdandina, aidates ära hoida põletikke, tuues kasu südameveresoonkonnale, ainevahetusele ja immuunsüsteemile.

Tuftsi ülikooli teadlased leidsid teadustöid analüüsides seose erinevate jõhvikat sisaldavate toodete (jõhvikamahla, kuivatatud jõhvikate jms) tarbimise ja vererõhu, vere lipiidide ja verevarustuse tervisliku seisundi vahel. Ka võib olla  jõhvikatest kasu teist tüüpi diabeedi puhul.

Blumberg lisas, et jõhvikates sisalduvad bioaktiivsed ühendid on andnud mitmeid tervist edendavaid tulemusi ning jõhvikal võib olla veel erinevaid kasulikke toimeid, milleni pole seniste uurimistöödega veel jõutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles