Kuus nippi, kuidas suvel elu parimasse vormi saada

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga päev tasuks teha natuke trenni.
Iga päev tasuks teha natuke trenni. Foto: Liz Gregg/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kuigi paljud inimesed kipuvad suvel kaalus juurde võtma, on personaaltreener Heikki Mägi sõnul kuut väikest nippi järgides võimalik suve lõpuks hoopis elu parimasse vormi saada.

«Suvi on aegade algusest mõjunud meie figuuridele hukutavalt,» kirjutab Mägi portaalis FitLap. «Esimene päikesekiir taevas pühib hetkega mälust kõik need eesmärgid ja unistused, mille nimel on eelnevad üheksa kuud pingutatud ja vaeva nähtud. Ja selle kolme kuu pikkuse «mäluauguga» jõuad kehale teha päris palju kurja.» Tegelikult on suvi tema sõnul siiski nagu iga teine aastaaeg. Järgnevaid nippe järgides on suvel võimalik ka varasemast hoopis paremasse vormi saada.

1. Alkoholi tarbimine

Alkohol on suurim kurja juur ja ülekaalu põhjustaja number üks – suussulavad kokteilid, kerge õlu, magusad siidrid jne. Kui sul pole mingil põhjusel võimalik alkoholile täielikult selga pöörata, siis on siin sulle mõned soovitused, kuidas juua nii, et kahju oleks minimaalne.

Kui oled veinijooja ning kui südametunnistus vähegi lubab, sega valge vein mullivee ja jääga. Läbi selle nipi väheneb märgatavalt õhtu jooksul joodud veini kogus. Teisalt tarbid kordades rohkem vett, mis aitab ära hoida hommikust peavalu.

Siidrid ja muud värvilised joogid asenda veiniga. Siider on nagu vein, kuhu on meeletult suhkrut sisse kühveldatud.

Väldi suhkrurikkaid kokteile. Segada alkohol mullivee, ohtra laimi-, apelsini- või sidrunilõikudega. Toimib väga kenasti ja on täiesti joodav.

Loomulikult on parim lahendus üldse mitte juua, ent kui on valida kahe halva vahel, vali leebem halb.

2.  Mahlad ja limonaadid prügikasti

Magusad joogid, sealhulgas mahlad ja limonaadid on paksult suhkrut täis. Liigselt tarbitud suhkur jällegi äärmiselt paksukstegev. Seepärast on parim jook vesi. Kui tavaline vesi ei kõla just eriti mõnusalt, siis võid seda maitsestada erinevate ürtide, apelsini- või kurgiviiludega.

3. Tšempionite hommikusöök

Korralik hommikusöök on äärmiselt tähtis. Kavalalt valitud hommikusöök peletab päevaks igasuguse vajaduse süüa midagi ebatervislikku.

Valikuid hommikusöögiks on palju, ent lollikindel valik on minna mingi munast valmistatud roa teed. Munas on palju rasva ja valku, mis täidavad hästi kõhtu ning vähendavad märgatavalt isu magusa ja näksimise järele.

Suvel on kiusatusi igal nurgal ja väga vahva on neist sirge selja ja isudeta mööda kõndida. Tšempionite hommikusöök just seda teebki – aitab sul kiusatustega toime tulla.

4. Tee trenni

Möödas on need ajad, kui tõhus treening kestis vähemalt tund aega. Tänapäevastele uuringutele tuginedes piisab ka lühemast ajast. Siinkohal tõttavad appi kõrgema intensiivsusega intervalltreeningud. Sul ei ole vaja treeninguks enam tunde, vaid piisab ainuüksi 15 minutist. Ükskõik, kui tihe sinu suvine graafik ka ei oleks, selle aja ikka leiad.

Treeninguid ei tohi jätta vahele, sest meie keha on tegelikult laisk. Iga vahelejäänud treening annab kehale põhjuse muutuda nõrgemaks ja väetimaks. Kaob lihasmass ning läbi selle kulutab sinu keha vähem energiat. Vähem kulutatud energiat tähendab aga vähem süüa.

5. Väldi snäkkimist

Oled ehk pannud tähele, kuidas suvel aktiviseerub tänavakaubandus? Otse tänavalt saad osta jäätiseid, pannkooke, smuutisid ja palju muud. Jäta need maiustused teistele.

6. Jälgi toitumiskava nii palju, kui võimalik

Suvel ei saa siiski üle ega ümber toitumiskava jälgimisest. Mida täpsemalt jälgid kava ka suvel, seda paremad on tulemused. Kui siis mõni toidukord lähebki «käest ära», on tehtud kahju märgatavalt väiksem.

Kõige selle juures ei pea sa siiski vaatama pealt, kuidas sinu sõbrad grillivad ja lõbutsevad, vaid saad ka ise tunda ennast mõnusalt. Kaalu langetamiseks ei pea loobuma ei grillimisest või puuviljasalatist. Tähtis on ainult teada enda koguseid.

Kui sul pole veel kava, siis enam kui 400 erineva retseptiga kava leiad siit.

Anna lubadus järgida neid 6 nõuannet ja garanteerin, et suvi ei avalda sinu vöökohale mitte mingisugust mõju.

Soovitused ilmusid esmakordselt portaalis FitLap personaaltreener Heikki Mägi sulest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles