Traumade korral saab abi ka metsast

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuusevaigust saab raviomadustega salvi.
Kuusevaigust saab raviomadustega salvi. Foto: Marko Saarm / Sakala

Metsa või loodusesse minnes võib kaasa võtta kuusevaigu, saialille või taruvaigu salvi, mis kõik aitavad suurepäraselt traumade korral.

«Ise pean kõige efektiivsemaks kuusevaigu salvi –  ise teeme seda kuusevaigust, varemerohu juurest, papli või haavapungadest ja saialille õitest,» kirjutab Karepa ravimtaimeaia perenaine Katrin Luke portaalis Terviseuudised.

Kuusevaik moodustab selles segust kuni pool ja seda tuleks linaseemne- või oliiviõlis hautada ligikaudu kuus kuni kaheksa tundi 95–98 °C juures. Õli lisatakse nii palju, et see katab taimi umbes viie sentimeetri paksuse kihina. Pärast kurnamist lisatakse peale umbes kümme protsenti kaalust vaha, mis enne kuuma õli sisse segamist sulatatakse eelnevalt 70 °C juures. Vaha asemel võib aga kasutada ka palmi-, sea- või kookosrasva.

Kuusevaigust tehtud salv parandab mädanevaid haavu nii inimestel kui ka loomadel, kuid aitab ka ekseemide, punnide, löövete, põletuste ja putukahammustuste korral. Selleks, et salv aitaks ka tõsisemate hädade korral, peab see olema tumeoranž kuni pruunikas ja lõhnama tugevalt lõhnama.

Putukahammustuste, kriimude ja päikesepõletiku korral aitab ka saialillesalv. Selle tegemiseks sulatatakse kookise- või palmirasv, lisatakse sellele saialilleõied ja lastakse 95–98 °C juures umbes kaks tundi haududa. Seejärel segu kurnatakse ja lisatakse soovi korral lavendli eeterlikku õli. Lavendlil on rahustav, nahka noorendav, valuvaigistav toime ja putukatele selle lõhn ei meeldi.

Päikesepõletuse, nikastuste ja närvivalude korral on üks hea vahend naistepuna õli. Seda saab teha kui naistepuna õitseb. Selleks tuleb noppida õisi ja valada üle viinamarjaseemne õliga, seejärel lasta seista päikese käes kaks kuni kolm nädalat kuni värvub violetseks ja siis kurnata, panna purki ning külmkappi või külma keldrisse. Õige värv peab olema tume, punakas ja violetne. Kui teha ürdist – vartest, lehtedest, õitest, on tulemuseks tumekollane õli, mis ka aitab.

Metsas ja rabas liikudes võib aga abi olla ka paljudest teistest taimedes, nagu näiteks turbasammal, teeleht ja varemerohi.

Loe täismahus artiklit portaalist Terviseuudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles