See söök võib aidata soolevähist võitu saada

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tuunikala on rasvane kala, millega ehakse näiteks sushit.
Tuunikala on rasvane kala, millega ehakse näiteks sushit. Foto: Shizuo Kambayashi/AP/Scanpix

Värskest uuringust selgub, et soolevähki põdevad inimesed võivad parandada oomega-3 rasvade rikka kala söömisega oma ellujäämisvõimalusi.

Hiljuti Suurbritannia ajakirjas Gut avaldatud uuringus analüüsisid teadlased 170 000 Ameerika Ühendriikides elava inimese andmeid, kellest 1659 oli põdenud soolevähki, vahendab Newsmax. Uurijad avastasid, et soolevähist võitusaamise ja õlise kala, nagu näiteks lõhe ja tuunikala, söömise vahel on tugev seos.

Soolevähki põdenud inimestel, kes tarbisid päevas vähemalt 0,3 grammi oomega-3 rasvhappeid, oli 41 protsenti väiksem risk selle haiguse tagajärjel surra, kui neil, kes tarbisid oomega-3 rasvhappeid vähem kui 0,1 grammi päevas. Kui need tulemused leiavad kinnitust ka edasiste uuringute käigus, siis tähendab see, et soolevähki põdevad inimesed saavad oma ellujäämisvõimalust õlise kala söömise abil tublisti tõsta.

Oomega-3 rasvhapped mängivad olulist rolli aju tervise tagamisel, kuid inimese keha neid ise tootma ei ole võimeline. Organism saab neid, kui sööme rasvast kala, teisi mereande, mõnesid taimi ja teatud õlisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles