Istumine ei tõstagi tõsiste haiguste riski?

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Istumist on peetud uueks suitsetamiseks.
Istumist on peetud uueks suitsetamiseks. Foto: SCANPIX

Teadlased on jõudnud arusaamiseni, et südamehaiguste tekkeriski tõstab vaid väga kaua istumine.

Analüüside põhjal väidavad teadlased, et kõrgenenud südamerabanduse, insuldi või surmaga lõppeda võiva südamehaiguse risk ähvardab neid, kes istuvad päevas 10 või rohkem tundi, kirjutab Fox News. Nii kaua istujatel oli kaheksa protsenti suurem risk südamehaiguste tekkeks kui neil, kes istusid kolm tundi päevas. Mõõdukat istumist südamehaiguste riskiga ei seostata.

Uuringut juhtinud dr Ambarish Pandey tõdes, et südamehaiguste risk oli kauem istujatel suurem olenemata teistest riskiteguritest, näiteks kehamassiindeksist või füüsilisest aktiivsusest. Samas ei oska Pandey öelda, kui pikalt võib päevas istuda, et südamehaiguste riski mitte tõsta. Täpsemate juhiste andmiseks on tarvis lisauuringuid.

Teadlased jõudsid nende järeldusteni analüüsides üheksat pika-ajalist uurimust, millesse oli kaasatud enam kui 700 000 täiskasvanut. Tulemused avaldati ajakirjas JAMA Cardiology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles