Koht, kust ei osata nahavähki otsida

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahka tasuks aeg-ajalt kontrollida.
Nahka tasuks aeg-ajalt kontrollida. Foto: Panther Media/Scanpix

Kuigi melanoomi peamiseks põhjustaks peetakse päikest, võib nahavähk tekkida ka talla alla, kuhu päike just sageli ligi ei pääse.

Jaapani teadlaste sõnul on sel juhul nahavähi riskitegurid kõndimisel või jooksmisel saadud koormus ja vigastused, kirjutab cbsnews.com.

Dermatoloog ja uurija Ryuhei Okuyama sõnul tekivad melanoomid jalatallale tavaliselt sellistesse kohtadesse, mis saavad kõndides või joostes kõige rohkem koormust. Teadlase sõnul on nendeks kohtadeks kõige sagedamini päkk või kand.

Peale selle ei oska inimesed talla alt melanoomi otsida, mistõttu on sealt avastatud kasvajad sageli kaugele arenenud.

Jalatallalt tuleks kontrollida nahavähki samamoodi nagu mujalt kehalt. Tasub vaadata, ega talla all ei ole assümmeetrilisi või ebamääraste piirjoontega laike. Samuti võib tähele panna laike, mille läbimõõt on suurem kui kuus millimeetrit. Ka on oluline jälgida laikude suuruse, värvi ja kuju muutuseid. Taldadel tasuks samuti tähele panna ilma konkreetse värvuseta laike.

Uurimus avaldati ajakirjas New England Journal of Medicine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles