Narkootiliste ainete hulka lisati Eestis levinud opioid

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narkootikumid võivad kahjustada tervist.
Narkootikumid võivad kahjustada tervist. Foto: Panther Media/Scanpix

Narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja lisati tugevatoimeline opioid furanüülfentanüül, mida on tänavu leitud suurtes kogustes ka Eestis.

Muudatuse eesmärgiks on piirata viidatud aine levikut, kättesaadavust ning väärtarvitamise tõenäosust, kirjutab ravimiamet oma kodulehel.

Furanüülfentanüüli on käesoleval aastal leitud suurtes kogustes nii Eestis kui ka mujal Euroopas. Selle aine toime on mitmeid kordi tugevam kui levinud opioidsel narkootikumil heroiinil, seetõttu on aine tarvitajatel oht üleannustamiseks ja sellest tingitud tõsisteks tervisekahjustusteks.

Furanüülfentanüüli tarvitamine põhjustab sageli teadvusekaotuse ning ägeda hingamispuudulikkuse, mis on tüüpilised ja potentsiaalselt eluohtlikud opioidide tarvitamise kõrvaltoimed. Tihti ei ole teada furanüülfentanüülina levitatavate toodete täpne koostis, päritolu ja puhtuse aste ning ainet segatakse sageli teiste tuntud narkootikumidega. Furanüülfentanüüli tarvitamisega seostatakse rohkelt tervisekahjustusi ja mitmeid surmajuhtumeid Euroopas, sealhulgas käesoleval aastal ka Eestis.  

Narkootiliste ja psühhotroopsete ainete ning nende lähteainete seaduse kohaselt on nimetatud aine käitlemine alates 25.07.2016 keelatud, välja arvatud seaduse alusel meditsiinilisel või teaduslikul eesmärgil, narkootiliste ja psühhotroopsete ainetega seotud kuritegude ennetamiseks, avastamiseks ning tõkestamiseks või seaduses ettenähtud õppeotstarbeliseks kasutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles