Arbuus ja melon aitavad ruttu saleneda

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sliced watermelon, close-up Royalty free: For comercial usage price on demand
Sliced watermelon, close-up Royalty free: For comercial usage price on demand Foto: West Coast Surfer/picture alliance / moodboard

Kuigi tavaliselt tõstab toidukordade vahel maiustamine kehakaalu, ei pruugi see alati paika pidada. Meloni ja arbuusi söömine nii pearoaks kui ka väikeseks vahepalaks aitab hoopis kehakaalu langetada.

Texase ülikooli teadlased avastasid hiljuti, et melonis ja arbuusis leiduv aminohape arginiin soodustab rasvapõletust ja peatab rasva talletumise organismis, kirjutab ajakiri Bild der Frau. Nendes viljades on ka kaaliumit, mangaani ja aminohapet tsitrulliini. Kuna melon ja arbuus koosnevad suures osas veest – arbuusis on seda koguni 95 protsenti – siis on need ideaalsed kaalu langetamiseks.

Selleks, et kaalust alla saada, võiks iga päev süüa ühe järgmistest vahepaladest:

  • 250 grammi suhkrumelonit
  • 400 grammi arbuusi
  • 150 grammi suhkrumelonit ja 250 grammi arbuusi

Katsetada võiks ka melonit ja arbuusi sisaldavate roogadega, millest võiks näiteks kokku panna järgmise menüü.

Esimene päev

Hommikusöök: võileib meloni ja süldiga

245 kcal, 3 g rasva, 44 g süsivesikuid, 9 g valku

Määri ühele viilule täisteraleivale (50 grammi) üks teelusikatäis vähese rasvasisaldusega võid. Määri peale õhuke kiht linnulihasülti, tükelda 200 grammi mesimeloni viljaliha ja puista see kõige peale.  

Lõunasöök: kalkuni-meloni panniroog

350 kcal, 7 g rasva, 42 g süsivesikuid, 29 g valku

Pese ja tükelda 150 grammi punast paprikat. Haki kahe sibula pealsed. Pese 100 grammi kalkuni rinnaliha, lõika väikesteks viiludeks ja maitsesta soola ja pipraga. Viiluta 100 grammi suhkrumeloni viljaliha. Kuumuta pannil üks teelusikatäis õli ja prae selles kalkuniliha kergelt läbi. Lisa pannile melon ja prae kergelt koos lihaga läbi. Kalla segu pannilt ja pane see sooja ootele.

Prae paprika alles jäänud praerasvas kergelt läbi, lisa 30 grammi kiiresti valmivat täisterariisi, 75 grammi kohevalmivat puuviljapuljongit ja hakitud sibul. Maitsesta, kata kaanega ja lase umbes kaheksa minutit haududa. Lisa liha-meloni segu ja mõned basiilikulehed. Maitsesta soola ja pipraga.

Õhtusöök: meloni-kreveti salat

300 kcal, 6 g rasva, 29 g süsivesikuid, 32 g valku

Koori ja lõika peenikesteks rõngasteks pool punast sibulat. Lisa üks teelusikatäis oliiviõli, üks supilusikatäis sidrunimahla ning veidi soola ja pipart. Sega, lisa 150 grammi krevette ja lase natuke tõmmata. Haki maitse järgi tilli ja lisa see segule koos 100 grammi lehtsalati ja 200 grammi mesimeloni tükeldatud viljalihaga.

Teine päev

Hommikusöök: melon hapupiimaga

265 kcal, 2 g rasva, 50 g süsivesikuid, 10 g valku

Sega omavahel kaks viilu tükkideks pudistatud täisterakuivikuid, 275 grammi arbuusi tükeldatud viljaliha ja 150 grammi vähese rasvasisaldusega hapupiima.

Lõunasöök: makaronisalat praetud meloniga

350 kcal, 2 g rasva, 68 g süsivesikuid, 15 g valku

Keeda 70 grammi täisteranuudleid, kuni need on söömiseks valmis, sega kahe supilusikatäie juurviljapuljongiga. Haki ühe sibula pealsed, sega 100 grammi vähese rasvasisaldusega jogurtiga ja lisa maitse järgi soola ja pipart. Sega nuudlid kastmega.

Lõika kuubikuteks 125 grammi mesimeloni viljaliha, torka see koos 150 grammi kirsstomatitega puidust varrastesse ja prae grillvardaid kergelt pannil, maitsesta soola ja pipraga. Serveri makaronisalat grillvarrastel meloni ja tomatiga ning lisa 25 grammi rukolat.

Õhtusöök: meloni-mozzarella salat

300 kcal, 8 g rasva, 35 g süsivesikuid, 22 g valku

Lõika 75 grammi vähese rasvasisaldusega mozzarellat õhukesteks viiludeks, lisa 150 grammi viilutatud tomateid, viielt basiilikuvarrelt saadud basiilikulehed ja 125 grammi viiludeks lõigatud mesimeloni viljaliha. Piserda ühe teelusikatäie balsamico äädikaga ja söö viilu täisteraleivaga (40 grammi).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles