Pärast operatsiooni võib valuvaigistitest sõltuvusse jääda

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Operatsiooni järel tekkib oht valuvaigistitest sõltuvusse jääda.
Operatsiooni järel tekkib oht valuvaigistitest sõltuvusse jääda. Foto: Jeremy Maude/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kuigi valuvaigistid võivad pärast operatsiooni tunduda õnnistusena, mis päästab inimese mitme nädala pikkustest piinadest, võib nende kasutamisel olla ka varjukülgi.

Kui patsiendid saavad pärast operatsiooni opioide sisaldavaid valuvaigisteid, siis tunnevad nad esialgu küll rõõmu valu puudumise üle, kuid Ameerika Ühendriikides tehtud värske uuring näitab, et mõnede operatsioonide puhul tekkib sageli oht jääda valuvaigistitest sõltuvusse, vahendab Deutschlandfunk. «Need on eelkõige operatsioonid, millega vahetatakse liigeseid, seega kas põlveliigese või puusaliigese vahetamise operatsioonid, kuid ka piimanäärmete eemaldamine rinnavähi korral,» selgitas Mannheimi ülikooli arstiteaduskonna valukeskuse juht Justus Benrath. Tavapärasest sagedamini sattuvad patsiendid tema sõnul valuvaigistitest sõltuvusse ka sapipõie eemaldamisel, mille puhul selle probleemiga üldiselt arvestada ei osata, sest tegemist on üsna lihtsa operatsiooniga.

Benrathi sõnul aitavad opioidid pärast operatsiooni valusid hästi vaigistada, mistõttu on nende väljakirjutamine ka igati õigustatud. «Valuterapeuteidena teame, et patsiendid, kellel on pärast operatsiooni tugevamad valud, jäävad kergemini pikemaks ajaks valuvaigistitest sõltuvusse,» selgitas ta.

Uuringust saab Benrathi sõnul õppida siiski seda, et rohkem tähelepanu tuleks pöörata nendele patsientidele, keda opioididest sõltuvusse jäämine kõige enam ohustab. Nende hulka kuuluvad näiteks vähemalt 50-aastased mehed ja inimesed, kellel on juba varem olnud probleeme narkootikumide või alkoholiga. Samuti tuleks arstil tähelepanelik olla psüühiliste probleemidega inimestega ja patsientidega, kellele on välja kirjutatud depressiooni või ärevushäire vastu aitavaid ravimeid.

Benrathi hinnangul on kõige olulisem, et valuvaigistite väljakirjutamine ei muutuks pärast operatsiooni rutiiniks, vaid nende vajadust kontrollitaks põhjalikult. Seetõttu on ka oluline, et perearst teaks, missuguseid operatsioone patsiendile on tehtud ja missuguseid valuvaigisteid talle välja on kirjutatud. Liigeseoperatsioonide korral võiks abi olla ka narkoosile lisaks tehtavast regionaalanesteesiast, mis aitab patsientidel kiiremini valudest üle saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles