Üle 35-aastaseid naisi vaevav kasvaja

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müoom võib mõnikord ka kõhu valutama panna.
Müoom võib mõnikord ka kõhu valutama panna. Foto: Panther Media/Scanpix

Emakamüoom on üks sagedasemini esinev healoomuline lihaskoe kasvaja, mida esineb umbes 30-35 protsendil üle 35-aastastel naistel.

Harvemini esinevad müoomid alla 30-aastastel naistel, kirjutab terviseuudised.ee.

Müoomi tekkepõhjused on seni lõplikult ebaselged, seda seostatakse munasarjades  menstruaaltsüklit reguleerivate hormoonide (östrogeeni ja progesterooni ) tasemega. Östrogeeni liigproduktsioon progesterooni suhtes soodustab müoomisõlmede kasvu. Menopausi saabudes, kui naissuguhormoonide tase organismis väheneb, aeglustub reeglina müoomide kasv ja on võimalik ka müoomisõlmede taandareng.

Müoomi teket võivad soodustada ainevahetuslikud muutused ja hormoonretseptorite suurenenud aktiivsus emakalihases. Oluline on ka pärilik faktor. Müoomid kalduvad esinema perekonniti.

Müoomisõlmi võib esineda üks või mitu üle emakakeha. Harva lokaliseeruvad need emakakaelale. Kuni pooltel naistel (35-50 protsenti), kellel esinevad müoomid, ei ole mingeid kaebusi. Müoomisõlmed leitakse tavaliselt günekoloogilise läbivaatluse käigus. Diagnoosi täpsustamiseks on vajalik teha günekoloogiline ultraheli uuring.  Vaevuste esinemine sõltub sõlmede suurusest ja nende paiknemisest. Kui müoomisõlm paikneb emakaõõnes nn submukoosne sõlm, siis isegi väga väike moodustis võib põhjustada vererohkeid ja pikalevenivaid menstruatsioone. Väikesed lihaspidised nn intramuraalsed ja emaka peal nn subseroossed sõlmed ei pruugi kaebusi põhjustada.

Sõlmede kasvades on emaka kokkutõmme häiritud, mille tagajärjel  menstruatsioonid pikenevad ja muutuvad vererohketeks. Suurem müoomisõlm võib põhjustada survet naaberelunditele. Kusepõiele surudes, eriti kui müoomisõlm paikneb emaka eesseinas, võib esineda sagedast urineerimist, tahtmatut uriinileket või vastupidi takistatud urineerimist uriini väljutamisraskuse näol. Mõnikord võib esineda hüdronefroos. On ette tulnud, et naisel ravitakse ekslikult põiepõletikku.

Loe müoomide ja nende ravimise kohta pikemalt terviseuudise.ee-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles