Ilusad ilmad tõstavad haiguslehel olijate arvu ka praegu

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haiguslehe kasutamine randa päevitama minekuks ei ole sugugi haruldus.
Haiguslehe kasutamine randa päevitama minekuks ei ole sugugi haruldus. Foto: Gary Burchill/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kaubandus-tööstuskoja hinnangul suhtuvad tööandjad positiivselt kavandatavasse seadusemuudatusse, millega vabastatakse töötaja tervisesse tehtud kulutused erisoodustusmaksust ja antakse tööandjatele võimalus vähendada töötajate haiguskulusid, kuid ei saa välistada ka haiguslehe senisest sagedasemat kuritarvitamist.

«Mõlemad muudatused, mis on eelnõus, on üldiselt väga positiivsed. Oleme võidelnud juba aastaid selle eest, et töötajate tervisesse enam investeerida soovivad ja selliseid võimalusi omavad ettevõtted saaksid seda hõlpsamini teha,» kommenteeris kaubandus-tööstuskoja kommunikatsioonijuht Epp Joala. «Mõningane maksukergendus on siin igati põhjendatud, sest tegemist on sisuliselt ennetustegevusega – mida rohkem tegeletakse tervisespordiga või ravitakse väiksemad haigestumised kiiresti välja, seda odavam on see lõppkokkuvõttes riigile.»

Joala hinnangul on kavandataval seadusemuudatusel kaks olulist eelist. Esiteks annab see tööandjatele paremad võimalused panustada oma töötajate tervisesse ja aitab töötajaid motiveerida. Teiseks on põhjust oodata, et muudatuse abil kasvab ettevõtete arv, kes oma töötajate tervisesse investeeringuid teevad.

Ta ei välista siiski, et tasuta haigusepäevi ka kuritarvitama hakatakse. «Ka praegu kurdavad ettevõtjad sageli, et haiguslehti saadakse ilmselt kohati liiga lihtsalt ning harvad ei ole ka juhused, kus kurdetakse, et haiguslehel olijate arv kipub kasvama just suurte spordivõistluste, koolivaheaegade või lihtsalt ilusate ilmade ajal,» möönis Joala.

Seda, et eelnõuga ette nähtud sotsiaalmaksuvabastus haigushüvitise maksmine teise ja kolmanda haiguspäeva eest tõesti ka töö ajal rannas päevitajate hulka tõstaks, Joala sõnul kindlalt väita ei saa. «Kuna eelnõuga loodud sotsiaalmaksuvabastus haigushüvitise maksmisel on ette nähtud tööandja võimaluse, mitte kohustusena, siis ei pruugi kõik tööandjad seda võimalust ka kasutada,» selgitas ta, lisades, et haiguslehe kirjutab välja arst, kes vaatab eelnevalt inimese ka läbi.

Seevastu lühikeste töövõimetuste arv võib kaubandus-tööstuskoja hinnangul kasvada küll, sest registreerima hakatakse ka lühikesi haigestumisi, mida täna tööandjaga kokkuleppel tõenäoliselt sageli ei tehtagi.

Selleks, et haiguslehte senisest enam isiklike toimetuste tegemiseks kasutama ei hakataks, peaks kaubandus-tööstuskoja hinnangul tööandjaid töötaja haiguslehele jäämisest automaatselt teavitama. See aitaks töötajat distsiplineerida ja annaks tööandjatele selgust olukordades, kus töötaja ei anna teada, miks ta töölt eemal viibib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles