Üheksa märki sellest, et sa võid olla viljatu (1)

Anna-Maria Uulma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rasedustest.
Rasedustest. Foto: /Caters News Agency

Viljatus on probleemiks suure hulga meeste ja naiste seas ning tihti ei pruugi me sellest arugi saada.

Umbes kaheksast paarist üks võitleb laste saamise nimel tohutult ning ka pool aastat kaitsmata vahekorda ei pruugi kinkida neile võimalust last saada, vahendab Fox News.

Loe, millised on üheksa meeste ja naiste viljatuse sümptomit, mida keegi meist ei pruugigi märgata.

Ebaregulaarsed või ärajäävad menstruatsioonitsüklid

Üheks viljatuse põhjuseks võib olla menstruatsioonitsüklite ebaregulaarsus või ärajäämine.

Selleks, et  menstruatsioon oleks regulaarne, peavad koos töötama ajuripats, hüpotalamus ja munasarjad, kui nende koostöö ei toimi, võib see tähendada hormonaalseid häireid.

«Ebaregulaarse või ärajääva menstruatsioonitsükli põhjuseks võib olla see, et keha ei tooda munarakke regulaarselt, see võib aga põhjustada viljatust,» sõnas New Jersey Marltoni  kliiniku reproduktiivse meditsiiniosakonna günekoloog  Jason M. Franasiak.

Rasked ja valulikud menstruatsioonitsüklid.

Viis kuni kümme protsenti naistest, kellel esineb viljatust, vaevlevad tihti raskete ja valulike menstruatsioonide käes. Valulik tsükkel võib tähendada endometrioosi põdemist, mis on samuti seotud viljatusega.

Nägemishäired ja kohmakus

Üheks viljatuse määrajaks võib olla ebaregulaarse menstruatsioonitsükliga kaasnev nägemise halvenemine ja kohmakamaks muutumine. Need sümptomid võivad viidata prolaktinoomile ehk healoomulisele kasvajale ajuripatsil, mis omakorda võib mõjutada viljakust.

Liigsed ja soovimatud karvakesed

Kui teil esineb liigset karvakasvu näos või mujal kehal, võib see tähendada, et põed polütsüstiliste munasarjade sündroomi (PCOS). Need on hormonaalseid häireid, mis on üheks tavalisemaks viljatuse põhjuseks.

Libiido seksuaalse funktsiooni kadumine

Mehed, kellel on väike sugutung, vaevlevad tihti ka erektsioonihäirete käes, mis võib olla tihti paaride viljatuse põhjus.

Kaalutõus

Naistel, kes kannatavad ülekaalulisuse või rasvumise all, esineb tihti ka viljakusprobleeme. Sama kehtib ka alakaalulisuse, ületreenimise ja atleetlikkuse puhul. Toitumishäiretega inimestel aitab normaalkaalu saavutada ja seega ka lapsi saada toitumisnõustaja.

Valulik seks

Kui seks on valulik, viitab see sageli tupekuivusele. Selle vastu aitab vastavate määrete ja libestite kasutamine, kuid ei tohi unustada, et tupekuivus võib tuleneda ka östrogeeni puudumisest, mis on märk varajasest menopausist ja võib samuti takistada rasestumist.

Õhukesed või hõrenenud juuksed

Kui juuksed on haprad või välja langemas, võib see tähendada kilpnäärme talitushäiret, mis on samuti üheks ovulatsiooni mõjutajaks. Samuti põhjendas asjaolu sünnitus- ja naistearstide uuring, mis leidis, et 2,3 protsenti viljatutest naistest kannatasid ka kilpnäärme talitlushäirete all. Peale juustega seotud probleemide võivad selle häire sümptomiteks olla ka ärevus, kaalulangus, südamepekslemine ja väsimus.  

D-vitamiini puudus

Üheks viljatuse põhjuseks võib olla ka D-vitamiini puudus. Kuigi osa uuringuid näitab, et D-vitamiini kõrgem tase aitab kaasa viljastumisele, ei leidu teadlaste sõnul siiski piisavalt tõendeid selle kohta, et see mõjutaks viljakust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles