Koht, kus registreeriti sinivetikate õitsemine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinivetikate vohamine. Foto on illustreeriv.
Sinivetikate vohamine. Foto on illustreeriv. Foto: Sirli Homuha/Valgamaalane

Terviseamet on seni sinivetikate õitsemist registreerinud Türil, kuid sinivetikate massilise õitsemise aeg ei ole enam kaugel.

«Terviseametile teadaolevail andmeil on seni sinivetikate õitsemist registreeritud Türil. Mujal on vesi püsinud vaatlusandmete põhjal veel hea, aga arvestades ilmaolulised ja vaadates kalendrisse, siis võib eeldada, et vetikate õitsemise aeg ei ole enam kaugel,» ütles terviseameti pressiesindaja Iiris Saluri BNS-ile.

Ta lisas, et kuna terviseameti inspektor igapäev igas rannas ei istu, siis pannakse suplejaile südamele, et nad ka ise vee seisukorda jälgiksid. «Kui teie harjumuspärases supluskohas muutub vee värvus, sinna ilmuvad helbed, muutub lõhn, siis võib eeldada, et randa on sisenenud sinivetikad,» sõnas Saluri.

Ameti pressiesindaja sõnul võib neist muutustest teavitada supluskoha valdajat või terviseametit, aga arvestada tuleb, et sinivetikatel on oma elu ja teavitamine neid rannast ära ei vii. «Seega, kui on tegu perega, kus on väiksed lapsed, siis juba üksi kahtluse tekkimise korral ei maksa lapsi vette lasta või siis piirata nende vees oleku aega ja kohe pärast suplust nad kindlasti puhta veega üle pesta,» toonitas ta.

Sinivetikate liikumine sõltub Saluri sõnul suuresti õhutemperatuurist ja tuule suunast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles