Isa rämpstoidulembus võib tütre jaoks kurvalt lõppeda

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mehed, kes soovivad terveid järglasi, peaksid hakkama senisest enam tervislikule toitumisele mõtlema.
Mehed, kes soovivad terveid järglasi, peaksid hakkama senisest enam tervislikule toitumisele mõtlema. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Hiljutine Brasiilias asuva Sao Paulo ülikooli uuring näitab, et naistel, kelle ülekaaluline isa armastab rämpstoitu, võib olla suurem oht haigestuda rinnavähki.

Sellele tulemusele jõudsid teadlased laboris 60 isase rotiga tehtud katse käigus, vahendab Medical News Today hiljuti ajakirjas Breast Cancer Research avaldatud artiklit. Teadlased söötsid osale rottidest searasva või maisiõli sisaldavat, kõrge rasvasisaldusega toitu, mille puhul rotid said 60 protsenti energiast rasvast. Ülejäänud rottidele anti tervislikumat toitu, mille puhul kõigest 16 protsenti energiast tuli rasvast. Seejärel lasid teadlased isastel rottidel emastega paarituda.

Rottide emastele järglastele anti kuni 50-päevaseks saamiseni tavalist toitu. Seejärel tehti neile protseduur, mis soodustab rinnavähi teket. Selgus, et kõige paremini olid rinnavähi eest kaitstud noored emased rotid, kelle sigitanud isased rotid sõid eelnevalt tervislikku toitu.

Samas näitas uuring ka, et maisiõli sisaldavat toitu söönud isaste rottide järglased haigestuvad rinnavähki harvem kui searasva söönud isaste rottide järglased. Teadlased selgitavad tulemust sellega, et maisiõlis on palju küllastumata oomega-6 rasvhappeid, samas kui searasvas on palju küllastunud rasvhappeid.

Kui need tähelepanekud peaksid leidma kinnitust ka inimestega tehtud uuringutes, siis võib see uuringu juhtiva autori Thomas Ongi sõnul anda täiesti uue võimaluse rinnavähi vältimiseks. Tulevikus võib arsti nõuanne rämpstoitu armastavatele tulevastele isadele olla lühike ja konkreetne: kui tahad, et su lapsel ei tekkiks tulevikus rinnavähki, siis muuda enne tema sigitamist põhjalikult toitumisharjumusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles