Vaata, kas Zika ohustab olümpiamänge

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zikat levitab sääseliik Aedes aegypti.
Zikat levitab sääseliik Aedes aegypti. Foto: Andre Penner/AP/Scanpix

Kuigi osa Rio de Janeirosse sõitvatest olümpiasportlastest ja arstidest tunneb muret selle üle, et rahvamasside seas võib jõudsasti levima hakata Zika viirus, on selle tõenäosus teadlaste hinnangul väike.

Esmaspäeval ajakirjas Annals of Internal Medicine avaldatud analüüsi kohaselt haigestub kõige halvemal juhul olümpiamängude ajal Zikasse kuus kuni 80 inimest, vahendab Time. Kuna eeldatavasti sõidab suurvõistluse ajal Brasiiliasse vähe lapseootel naisi, jääb Zika mõju mängude ajal teadlaste hinnangul tagasihoidlikuks.

Olümpiamängudele sõitvad inimestel on teadlaste sõnul väiksem oht Zikasse haigestuda kui Brasiilia elanikel, sest turistid veedavad enamiku ajast piirkondades, kus on sääsevõrgud ja kliimaseadmed. Sääskede tõrjumiseks olümpiarajatistest on kasutusele võetud abinõud ja pealegi on august Brasiilias talvekuu, mil sääsed ei ole nii aktiivsed kui suvel.

Selle nädala alguses avaldatud uuring ei ole esimene, kus hinnatakse Zika ohtu olümpiamängude ajal väikeseks. Selle viirusega nakatumise ohtu on väikeseks hinnatud vähemalt veel kahes uuringus, mille tulemused näitasid, et tõenäoliselt jääb nakatunute arv alla 20.

Sellegipoolest ei tohiks viirust alahinnata, sest seni on sellega mikrotsefaalia nimelist sünnidefekti põhjustava viirusega nakatunud juba palju inimesi kogu maailmas. Selleks, et viiruse levikut piirata, soovitavad terviseametnikud Rio de Janeirosse sõitvatel inimestel end sääsehammustuste eest kaitsta ka pärast olümpiamängudelt koju naasmist. Nii ei anna endale teadmata nakatunud inimene viirust sääskede kaudu teistele edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles