Amet: sinivetikad ajavad inimesed ärevile

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuumad ilmad võivad tuua randa sinivetika. Ametlikes supluskohtades tänahommikuse seisuga vetikate õitsemist pole täheldatud.
Kuumad ilmad võivad tuua randa sinivetika. Ametlikes supluskohtades tänahommikuse seisuga vetikate õitsemist pole täheldatud. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Terviseamet sõnul on inimesed ärevil, sest nende lemmik supluskohas on vesi muutunud. Seega jagab amet näpunäiteid, kuidas sinivetikatega toime tulla. 

Mereinstituudi spetsialistid on teinud seiret ja kinnitanud, et vetikate masskogunemisi on märgatud Saaremaa ja Hiiumaa vahel, Muhu saare ümbruses ja ka mujal Läänemeres, teatas terviseamet oma sotsiaalmeedia kontol.

Sõltuvalt tulle suunast, võib vetikas liikuda ka rannikualadele.

Amet jagab mõned näpunäited, mida sinivetikate puhul meeles pidada: 

Tegu võib olla vetikaga, kui on juuli või august, vee värvus on muutunud ja vesi on kaetud kollakas-rohelise massiga. Vees heljuvad helbed on nii väikesed, et ei püsi pulgal, veel on kopituse lõhn.

Vetikad ei tapa, aga võivad tekitada ärritusnähte tundlikel inimestel, halba enesetunnet ja kõhulahtisust, kui juhtud vett suuremas koguses alla neelama.

Ujumist sellises vees ei keelata, aga võiks piirata laste, vanemaealiste ja allergiliste inimeste puhul. Pärast ujumist tuleks end kindlasti puhta mageda veega üle loputada.

Sinivetikate rikas vesi on ohtlik loomadele. Nemad tuleks sel ajal rannaaladelt eemal hoida. 

Ametlikes supluskohtades tänahommikuse seisuga vetikate õitsemist pole täheldatud. Kui kellelgi on teisi andmeid, siis soovitab terviseamet sellest teada anda. 

Ameti sõnul vetikas tuleb ja läheb ning rännakud sõltuvad suuresti tuule suunast. Vetikate kohta saab rohkem infot siit. Samuti tasub otsida suplusvee analüüsi tulemusi terviseameti veebilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles