Eksperdid: kohukest võiks süüa võimalikult harva (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohukestes on lisaks valkudele ka palju suhkrut ja rasva.
Kohukestes on lisaks valkudele ka palju suhkrut ja rasva. Foto: Mihkel Maripuu

Kuigi esmapilgul võib kohukeste söömine tunduda igati tervislik, sest neis on palju valku, võiks need maiustused toitumisekspertide sõnul tegelikult menüüst pigem välja jätta.

Üks kohuke sisaldab umbes 1,5 teelusikatäit rasva ja kolm teelusikatäit suhkrut, kirjutab Terviseuudised. Mõned kohukesed sisaldavad ka hüdrogeenitud taimerasvu. Taimse rasva hüdrogeenimisel tekkinud trans-rasvhapped võivad olla isegi kahjulikumad kui küllastunud rasvhapped.

Seetõttu peaks kohukesi tervise arengu instituudi toitumisekspertide hinnangul sööma võimalikult harva. Paar tükki kuus ikka tohib, kui muidu toitutakse tervislikult, kuid suurem kogus võib tervisele kahju teha.

Kindlasti ei tohiks kohuke sisaldada taimseid rasvu (välja arvatud glasuuri koostises). Kohukese asemel võiks süüa hoopis tavalist kohupiima ja jogurtit.

Peale kohukese ei ole soovitav liialdada ka näiteks pirukate, saiakeste, kookide, küpsiste, kommide ja karastusjookidega. Peale selle on suurtes kogustes ebatervislikud ka mõned soolased toidud, nagu näiteks viinerid, vorstikesed, soolakõrsikud ja kartulikrõpsud.

Loe lähemalt portaalist Terviseuudised ja tervise arengu instituudi kodulehelt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles