Levinud vahendid, mis päikesepõletuse raviks ei sobi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui nahk on päikese käes põletada saanud, siis tuleb kohe vilusse minna ja riided selga panna.
Kui nahk on päikese käes põletada saanud, siis tuleb kohe vilusse minna ja riided selga panna. Foto: Chris Robbins/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kuigi kiire reageerimine on päikesepõletuse korral väga oluline, võib valede vahendite kasutamine tohterdamiseks nahakahjustust hoopis süvendada.

Pärnu haigla sisehaiguste kliiniku ülemõde Kaie Raedovi ja nahaarst Tiina Toomsoni sõnul tuleb päikesepõletuse või selle kahtluse korral viivitamatult päikese käest ära tulla ja juua rohkelt ja soovitatavalt jahedat vett, kirjutab Terviseuudised.

Esmaabiks tuleks nahka korduvalt jahutada jaheda veega (18 °C) või kasutada külma veega mähiseid. Jahutavaks mähiseks on head külma veega niisutatud rätikud, mis asetatakse päikesepõletusega nahale ja vahetatakse rätiku soojenemise järgselt. Jahutamiseks sobivad ka spetsiaalsed esmaabigeelid (ehk põletusevastased geelid), mida saab osta apteegist. Naha jahutamise järgselt sobib kasutada ka päevitusjärgseid apteegisarja tooteid, samuti aloed.

Päikesepõletuse järgseks esmaabiks ei sobi pantenool, õli, vaseliin, beebiõli, rasvased kreemid, hapukoor, muud vahendid, mis takistavad kuumuse alanemist ja seetõttu pigem soodustavad nahakahjustuse süvenemist. Samuti ei sobi viinaga määrimine – alkohol kuivatab juba niigi niiskust kaotanud nahka.

Raske päikesepõletuse korral tuleb pärast esmaabi andmist  pöörduda arsti või õe vastuvõtule.

Loe lähemalt portaalist Terviseuudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles