Soovitused, et palav ilm ei saaks lapsele saatuslikuks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nahakahjustuste vältimiseks tuleks kasutada päikesekreemi.
Nahakahjustuste vältimiseks tuleks kasutada päikesekreemi. Foto: Chris Robbins/picture alliance/moodboard/Scanpix

Soojad suveilmad pakuvad pere pisimatele liikmetele palju rõõmu, kuid palavaga lastega õues liikudes tuleks tähelepanu pöörata mõnele olulisele asjale, mis võivad äärmisel juhul päästa lapse elu.

Tartu ülikooli kliinikumi avalikkussuhete juhi Kristi Taela sõnul tuleks lapse ohutuse tagamiseks tähelepanu pöörata järgnevale.

1. Ära jäta last autosse magama!

Autos võib temperatuur palava ilmaga kiiresti tõusta väga kõrgele, seepärast ei tohi last jätta autosse magama. Poes on kliimaseadmed ja jahedam õhk. Vaid korraks poodi minnes ei taju vanem väljas toimuvat. Pikemaks ajaks kuuma autosse jäetud laste surm ei ole maailmas sugugi haruldus.

2. Paku lapsele piisavalt juua

Palava ilmaga peaks olema joogipudel kogu aeg kaasas, eelistatult veega. Ka imikutele võib palava ilmaga vett lisaks pakkuda.

3. Riieta laps sobivalt

Sobilikud on õhukesed avarad heledad riided ja hele õhuke mütsike.

4. Väldi otsest päikesevalgust

Lapsega õues liikude otsi kuuma ilmaga pigem varjulisi kohti ka siis, kui päikese käes kõndimine või seal lapsega mängimine tundub ahvatlevamana. Päikese eest tuleks end kaitsta päikesekreemiga.

Vanemad lapsed oskavad enamasti ise endale sobiva mängupaiga valida, kui neil on selleks võimalus.

5. Õhtune aeg on jalutuskäiguks parem

Lapsega võiks eelistada õues käimist ennelõunal või õhtupoole, mil palavus hakkab taanduma.

6. Kasuta sobivat putukatõrjet

Tänavu on putukaid-sitikaid palju. On olemas ka lastele mõeldud putukatõrjevahendid, kasutage neid. 

7. Ülekuumenenud imikut tuleb kohe jahutada!   

Imikud väljendavad ebamugavust nutuga. Nii-öelda ülekuumenemisel on lapse nahk ja limaskestad kuivad, ta pissib harva ja vähem, uriin muutub tavapärasest tumedamaks. Laps võib ka oksendada, raskematel juhtudel võivad esineda teadvusehäired.

Kui imik on üle kuumenenud, tuleb teda kohe jahutama hakata: viia laps jahedamasse kohta, müts, riided ja mähkmed ära võtta. Lisaks saab last jaheda veega jahutada ja talle sagedasti juua pakkuda. Kui aga lapsel esinevad teadvusehäired, tuleb helistada 112 ja kutsuda kohe kiirabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles