Euroopa Liit tuleb puuetega inimestele appi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratastool
Ratastool Foto: Marko Saarm / Sakala

Tänasest saavad kohalikud omavalitsused ja maakondlikud omavalitsuste liidud taotleda toetust koduteenuse, tugiisikuteenuse, isikliku abistaja teenuse, päevahoiu teenuse ja intervallhooldusteenuse arendamiseks ja osutamiseks.

Täna avanes meetme «Tööturul osalemist toetavad hoolekandeteenused» esimene avatud taotlusvoor. Toetuse andmise eesmärk tööealise inimese hoolduskoormuse vähendamine ja tööturule sisenemise või tööturul jätkamise toetamine.

«Peame vajalikuks toetada kohalike omavalitsuste koostööd selliste teenuste arendamisel, mis aitaksid hoolduskoormusega ja erivajadustega inimestel tööd teha ja aktiivset elu elada,» selgitas sotsiaalala asekantsler Rait Kuuse. «Kui ühel omavalitsusel üksinda on selliste teenuste pakkumine sageli liiga kallis või keeruline, siis ühiselt on võimalik oma inimeste heaolu tagamisel palju ära teha. Ühisest koostööst ootame kindlasti uudseid ja pikaaegselt läbimõeldud lahendusi, et ELi vahendite toel alguse saanud arendus oleks inimestele kättesaadav ka tulevikus.»

Asekantsleri sõnul on oluline leevendada hoolduskoormust. «Need tuhanded tööealised inimesed, kes ei saa oma lähedaste hooldamise tõttu tööturul oma oskusi rakendada, väärivad võimalust ja tuge, et olla aktiivsed ühiskonna liikmed,» rääkis ta.

Eesti puuetega inimese koja tegevjuhi Anneli Habichti sõnul on uuest võimalusest puuetega inimestele kindlasti abi. «Varem on omavalitsused teenuste osutamata jätmist sageli põhjendanud just rahapuudusega,»  kommenteeris Habicht, kes rõhutas, et puuetega inimestele vajalike teenuste pakkumine on omavalitsuste kohustus. Tema hinnangul on väga oluline, et omavalitsused saavad raha taotleda üksnes uute teenuste pakkumiseks, sest muidu võiks juhtuda, et Euroopa sotsiaalfondi (ESF) vahendeid hakatakse kasutama seniste kulude katteks.  

«Sotsiaalteenuste osutamine on omavalitsuste ülesanne ning ESF vahendid on mõeldud täiendavalt just teenuste arendamiseks, mitte seniste kulude asendamiseks,» selgitas sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna juhataja Marit Raist. Tema sõnul on toetuse andmise üheks oluliseks eelduseks omavalitsuste koostöö. See tähendab, et omavalitsused peavad looma teenuse jaoks toimepiirkonna, kuhu kuuluvatest omavalitsustest peab olema üks 2015. aastal juba pakkunud teenust, mille täiendamiseks ja parendamiseks raha taotletakse. Igale teenusele on kehtestatud sotsiaalhoolekandeseadusega miinimumnõuded.   

Esimese taotlusvooru eelarve on 5 300 000 eurot. Taotlusvoor on avatud 1. augustist kuni 31. oktoobrini 2016 kl 17:00 ja selle viib läbi SA Innove. Taotlusvooru tutvustavad infopäevad toimuvad 23. augustil kell 11:00-15.30 Tallinnas hotellis L´Ermitage (Toompuiestee 19) ja 25. augustil kell 11:00-15.30 Tartus hotellis London (Rüütli 9).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles