Värske uuring: kaneel võib targaks teha

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõistlikus koguses on kaneel ajule väga kasulik.
Mõistlikus koguses on kaneel ajule väga kasulik. Foto: Stuart Cox/picture alliance/moodboard/Scanpix

Hiljutisest uuringust selgub, et kaneel ei anna üksnes küpsetistele ja kohvile meeldivat maitset, vaid võib parandada ka õpivõimet. Kõike kaneeliga maitsestama hakata siiski ei tasu.

Ameerika Ühendriikides Chicagos asuva Rushi ülikooli meditsiinikeskuse teadlaste uuringust selgub, et kaneelist võib olla abi inimestele, kelle on tavaliselt õppimisega raskusi, vahendab Science Daily. Teadlased tegid katseid laborihiirtega, kellele söödeti suu kaudu kaneeli. Selgus, et kaneel parandas hiirte mälu ja õpivõimet.

Teadlased selgitavad tulemusi sellega, et hiirte organism tootis kaneelist naatriumbensoaati, mida sisaldavad ka ajukahjustuste ravimiseks mõeldud ravimid. Ajju jõudes suurendas see aine CREB-nimelise valgu tootmist ja vähendas CABRA5-nimelise valgu tootmist. Esimest leidub rohkem hea õpivõimega inimeste ajus ja teist pikaldasema taibuga inimeste omas. Peale selle muutis naatriumbensoaat hipokampuses asuvad närvirakud elastsemaks. Hipokampus on selgroogsete aju üks olulisemaid osasid, mis osaleb muu hulgas mäluga seotud protsessides.

Teadlased uurisid kõigepealt, kui kiiresti suudavad hiired 20 augu seast sobiva üles leida. Hiiri treeniti kõigepealt kaks päeva ja seejärel katsetati, kui palju nad õppinud olid. Seejärel anti hiirtele kuu aega toiduga kaneeli ja tehti uus katse. Selgus, et pärast kaneeli söömist olid õpiraskustega hiirtest saanud nutikamatega samaväärsed õppijad.

Kui need tulemused ka inimestega tehtavates katsetes kinnitust leiavad, siis võib uurimistöö juhtiva autori dr Kalioada Pahani hinnangul kaneeli söömisest saada kõige lihtsam ja ohutum viis, mis aitab muuta kehva õpivõimega inimesed senisest palju taiplikumaks. Peale selle on Pahani ja tema kolleegide varasemad uuringud näidanud, et kaneel võib aidata Parkinsoni tõve vastu.

Sellegipoolest tuleks tervise arengu instituudis töötava toitumisspetsialisti Kristin Salupuu hinnangul kaneeli tarbimisega ettevaatlik olla. «Kaneelile on omistatud küll palju kasulikke omadusi, kuid paljud inimesed on selle vastu allergilised,» selgitas ta. Seepärast soovitab ta alustada katsetamist väikestes kogustes, veendumaks, et kaneel probleeme ei tekita. Just võimaliku allergia tõttu on Salupuu hinnangul ka kaneeli ohutut kogust raske üheselt määrata. «Samas on siiski vähetõenäoline, et kaneeli tarbitavad kogused on õppimisvõimega lineaarses seoses. Seega ei ole mõtet kõiki toite sellega maitsestama hakata,» lisas toitumisspetsialist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles