Mis põhjustab tihti kuulmishäireid? (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Apotheka

Kuulmislanguse ja kõrvade lukkumineku taga võib olla liigne vaik kõrvas – sagedamini on selle murega kimpus lapsed ja eakad.

„Vaik on vajalik, kuna takistab mikroobide ja tolmu sattumist trummikileni,“ ütleb AS Medicumi kurgu-nina-kõrvaarst Jelena Ivanova. Kui aga väliskuulmekäigu näärmed toodavad vaiku liiga palju, võib tekkida vaigukork. See võib kuulmekäigu ummistada ning põhjustada kuulmislangust, kohinat kõrvus, kuulmekäigu sügelemist ja tasakaaluhäireid. Mõnel inimesel eritubki rohkem vaiku, kuid selle teket võib suurendada ka ärevus ja stress.

„Kõrva vaikummistus tekib suurema tõenäosusega ka neil, kelle väliskuulmekäik on kitsas ja käänuline või kellel moodustub kõva ja kuiv vaik,“ räägib Dr. Ivanova. „Enamasti on inimestel kollakaspruuni värvusega pehme vaik, mis eraldub kõrvast iseenesest, näiteks pestes või magades. Seevastu hallika värvusega kuiv vaik kipub ummistust tekitama.“

Kuna vaigukork tekib pikkamisi, ei pruugi inimene probleemist teadlik olla enne, kui kõrva satub vett – vesi imendub vaiku, see hakkab paisuma ja sulgeb kuulmekäigu. Ummistuse korral tuleb esmalt vaigukorki pehmendada. Selleks pole vaja minna erakorralise meditsiini osakonda või eriarsti juurde – apteegi käsimüügist leiab samuti sobivaid vahendeid.

Kuidas vaigust vabaneda?

Apteekrilt võib küsida nii pehmendava toimega kõrvatilku kui ka -spreisid, mis aitavad vaigukorgil kergemini eemalduda. Pehmendava toimega õlitilkasid võib kasutada igapäevaseks hoolduseks pikka aega, kuna enamasti neil kõrvaltoimeid pole.

„Kõrvaküünalde kasutamist ma siiski ei soovita – need võivad kasu asemel hoopis kahju teha, pealegi ei eemalda need kõrvavaiku,“ sõnab Dr. Ivanova.

Pehmendatud vaigu korgi saab kuulmekäigu kanalist välja loputada ka kodus, kasutades selleks näiteks Remo-Wax kõrvapuhastustilku ja kõrvapumpa. Selleks tuleb kõrvatilkade pudelit veidi käte vahel soojendada, tilgutada pikaliasendis kõrvadesse umbes 20 tilka, pisut kõrva masseerida ning asetada seejärel kõrvatups kõrvadesse. Tilkadel tuleb lasta mõjuda 20-60 minutit või vajadusel öö läbi ning seejärel kõrvapumba abil käesooja veega õrnalt loputada. Kui vaigutükk kõrvakäikudes on vana ja kõva, tuleb protseduuri korrata mitme päeva jooksul.

Vaikummistuse teket üldiselt ennetada ei saa, kuid mingil määral aitab seda vältida igapäevane kõrvade eest hoolitsemine. Kõrvade puhastamiseks piisab sõrmega kõrvaava pesemisest ja õrnalt rätikuga kuivatamisest. Kindlasti ei tohiks kõrvu puhastada tavaliste vatipulkadega, ehkki need on isegi kõrvapulkadeks ristitud. Pahatihti kiputakse vatipulkadega kõrvu liiga sügavalt puhastama, kuid nii surutakse vaik veelgi sügavamale ja seda on hiljem keerulisem eemaldada. Halvemal juhul võib vatipulgaga nahka kahjustada, mille tagajärjel tekib põletik. Suureks ohuks on ka trummikile kahjustamine ning vigastada võib ka keskkõrvas asuvaid kuulmeluid, mis põhjustab juba tõsise, vahel ka püsiva kuulmiskahjustuse. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles