Kallis ravim võib päästa HIV-ga nakatumisest (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Truvadat on varem kasutatud HIV-ga nakatunute raviks.
Truvadat on varem kasutatud HIV-ga nakatunute raviks. Foto: Kerry Sheridan/AFP/Scanpix

Euroopa ravimiamet andis hiljuti rohelise tule Truvada-nimelise ravimi kasutamiseks HIV-ga nakatumise vältimiseks.

Euroopa ravimiamet andis loa müüa Truvada-nimelist HIV-ravimit ka tervetele inimestele, kellel on kas ohtliku seksuaalkäitumise või partneri haigestumise tõttu tavapärasest tunduvalt suurem oht nakatuda HI-viirusega, vahendab Deutschlandfunk.

Saksa teadusekspert Martin Winkelheide rõhutas, et Truvada ei ole uus ravim, vaid seda kasutatakse Euroopas juba tükk aega HIV ravimiseks. «Truvada eelis on, et selles on kaks toimeainet kombineeritud ühes tabletis, mida tuleb võtta kord päevas. Selleks, et HIV-d ravida, on vaja veel kolmandat toimeainet, aga 2010. aastast teatakse, et kui terve inimene võtab üksnes Truvadat, siis võib see teda kaitsta HIV-ga nakatumise eest,» selgitas Winkelheide.

Ravim on tema sõnul eelkõige mõeldud neile homoseksuaalidele, kes vahetavad pidevalt voodipartnereid, ja püsisuhtes olevatele inimestele, kelle partner on HIV-ga juba nakatunud. Ameerika Ühendriikides homoseksuaalide seas tehtud uuring näitas, et Truvada võtmine vähendab HIV-ga nakatumise riski 44 protsenti. Seejärel tehti ka uuring paaridega, kus üks partneritest on nakatunud HIV-ga, kuid teine veel mitte. Selgus, et Truvada võtmine võib nakkusohtu vähendada 75 protsenti.  

Sajaprotsendilise kaitse annab ravim üksnes siis, kui seda iga päev täpselt õpetuse järgi võtta, ja ka siis peaks Euroopa ravimiameti ekspertide hinnangul kondoomi kasutama. Truvada võtmise teevad keerulisemaks sellega kaasnevad ebameeldivad kõrvalmõjud, mis tavaliselt on üksnes ravimit võtvatel haigetel, näiteks iiveldus, kõhulahtisus ja väsimus.

Selleks, et Truvadat HIV nakkuse vältimiseks Euroopa Liidus kasutama saaks hakata, peab selleks nõusoleku andma Euroopa komisjon. Seejärel peab iga liikmesriik ise otsustama, kas selle eest hakkab maksma riiklik haigekassa või nakkusohus inimesed ise.

«Truvada ei ole odav. 30 tabletiga pakend maksab Saksamaal tubli 800 eurot,» rääkis Winkelheide, kelle sõnul on nakatunud inimeste ravi veelgi olulisem prioriteet. «On täheldatud, et nakatunud inimene, kes saab edukat ravi, ei ole enam nakkusohtlik. Kogu maailmad saab vajalikud HIV-ravimid iga teine nakatunu. See tähendab, et kokkuvõttes oleks mõttekas kõigepealt ravimiprogramme laiendada,» oli ekspert veendunud. Sellele vaatamata võib Truvada kasutamine HIV ennetamiseks Euroopa ravimiameti hinnangul aidata selle viiruse levikut pidurdada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles