Täidest lahtisaamine muutub aina võimatumaks (2)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Tüütutest täidest vabanemine näeb ette juuste läbikammimist täitõrjevahendi ning tiheda kammiga. Küll aga selgub hiljutisest uuringust, et täid on aja jooksul muutunud kemikaalidele vastupidavamaks ning iga ravim ei pruugi nende eluiga lõpetada.

Uuring avaldati Economic Entomology ajakirjas ning selle jaoks võeti 48 USA osariigi kodanikelt 140 täiproovi, vahendab news.com.au. Sellega tuvastati, et 95 protsenti täidest olid tõrjele vastupidavad.

«Oleme seda juba pikalt kahtlustanud, et täid on muutunud ravile resistentseks, kuna aastast aastasse kasutatavad tõrjevahendid on laias laastus samad ning oleme palju kuulnud inimesi kurtmas, et ravi ebaõnnestus,» selgitas entomoloog dr Cameron Webb.

Webb märkis, et kuna väiksemgi kahtlus täide olemasolus tekitab inimestes palju ärevust, kasutavad nad tõrjevahendeid ka pelgalt kontrolliks. See aga on just üks põhjus, kuidas inimesed ise suurendavad tõenäosust täide paremale vastupidavusele. Ravi ei tapa korraga nagunii kõiki täisid ning ellujääjates areneb sageli välja immuunsus.

«Nende järglased on samuti vastupidavamad. See on justkui supertäi loomine, sest hävitame nõrgemad ning ainult tugevamad jäävad ellu, muutudes veel vastupidavamaks,» märkis Webb.

Parimaks viisiks täide hävitamisel peab arst hoopiski odava palsami ja tiheda kammi kasutamist. «Määri palsam pähe ja masseeri see juuksejuurtesse, et täid ei saaks enam ringi roomata. Kammi nad juustest lihtsalt välja ning korda seda protsessi nädal hiljem, et kätte saada ka võimalikud tingud ja täimunad,» soovitas ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles