Värske uuring: liha ohustab ülekaalulisi sama palju kui suhkur

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekaalulisuse vältimiseks tuleks loobuda lihaga liialdamisest.
Ülekaalulisuse vältimiseks tuleks loobuda lihaga liialdamisest. Foto: Nick White/picture alliance/moodboard/Scanpix

Hiljutisest uuringust selgub, et lihaga liialdamine tõstab maailmas ülekaalulisuse probleemi sama palju kui ohjeldamatu maiustamine.

Austraalias asuva Adelaide ülikooli doktoriõppe tudeng Wenpeng You uuris suhkru ja liha kättesaadavust 170 riigis ja selle mõju ülekaaluliste inimeste osakaalule rahvastikust, vahendab The Independent. Teadlane leidis nende vahel tugeva seose ja avastas, et liha söömine liiga suurtes kogustes on sama tõsine probleem kui suhkruga liialdamine.

Uuringust selgus, et liha kättesaadavus võib olla ülekaalulisuse põhjuseks 13 protsendil juhtudest ehk sama sageli kui suhkru kättesaadavus. Selle tulemuseni jõudis You arvutuste käigus, milles ta võttis arvesse ka riikidevahelisi erinevusi, nagu näiteks elanike füüsiline aktiivsus, päevas keskmiselt tarbitavate kalorite hulk ja linnastumise tase.

You sõnul on arusaam, et ülekaalulisust põhjustavad eelkõige süsivesikud ja rasvad, laialt levinud, kuid liha tarbimisele mõeldakse harvem. Toidus leiduvad rasvad ja süsivesikud annavad tema sõnul piisavalt energiat, et katta inimese päevane energiavajadus. Keha seedib neid kiiremini kui valke, mis tähendab, et lihas talletatud energiat tarbib organism hiljem. Kui lihast saadavat energiat kehal parajasti vaja ei lähe, siis ladestub see rasvana.

Uuring on uudne selle poolest, et varem on ülekaalulisusega seostatud vaid lihas leiduvat rasva, mitte valke. Adelaide ülikooli bioloogilise antropoloogia ja võrdleva anatoomia professor Maciej Hennebergi arvates on küll oluline avalikkust teavitada suhkru ja mõnede rasvade ületarbimisega seotud ohtudest, kuid varasemast rohkem tähelepanu tuleks pöörata ka liha söömisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles