Viis nippi lapse magusaisu vähendamiseks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks, et lapsed hakkaksid tervislikult toituma, tuleb neile ise eeskujuks olla.
Selleks, et lapsed hakkaksid tervislikult toituma, tuleb neile ise eeskujuks olla. Foto: john rowley/picture alliance/moodboard/Scanpix

Tervislikke võimalusi, kuidas ja millega leevendada lapse magusaisu pakub toitumisnõustaja ja kolme lapse ema Pilleriin Täht.

Mitmekesine toit on lapse arenguks väga oluline, kuid mida vanemaks saab laps, seda tujukamaks võib ta muutuda toitu valides, kirjutab Terviseuudised. Selleks, et lapses tervislikke toitumisharjumusi kujundada, võib abi olla järgmistest nippidest.

1. Valmista ise magustoite

Sega maitsestamata kohupiima hulka marju või puuvilju, küpsetage koos lapsega näiteks tervislikke küpsiseid või hommikumüsli. Valik on suur ning fantaasial tuleb lasta lennata.

2. Ära osta koju maiustusi

Kui kodus ei ole kommi, küpsist ega šokolaadi, siis ei ole ka võimalik lapse magusasoovile järgi anda. Hoolitse hoopis selle eest, et kodus leiduks alati tervislikke alternatiive poemaiustele.

Suvel tasub varuda sügavkülma ohtralt erinevaid kodumaiseid marju, sest need on üheks suurepäraseks ja tervislikuks alternatiiviks maiustustele. Lisaks marjadele võiks kodus olla ka pähkleid-rosinaid ja puuvilju.

3. Tutvusta lapsele köögivilju

Lase lapsel köögi- ja juuriviljadega ise tutvuda, näiteks valmista talle porgandist paraja suurusega lõigud, et ta saaks neid käes hoida ja seda vaadata ja tunda selle lõhna. Tee seda ka teiste köögi- ja juurviljade puhul.

4. Väldi valmistoite

Valmistoidud ja poolfabrikaadid sisaldavad suurel hulgal ebakvaliteetset õli, rohkelt soola ja tihtipeale ka lisaainetega maitseaineid. Valmista nii palju ise kui vähegi võimalik. Siis tead täpselt, mida toit sisaldab ja kõik kahjulikud lisaained saab ära jätta. Toidu praadimise asemel keeda, hauta, auruta, grilli või küpseta ahjus.

5. Ole järjepidev ja lase lapsel otsustada

Paku lapsele pidevalt täisväärtuslikku toitu ja ole ise talle eeskujuks. Ära halvusta lapse ees mitte ühtegi naturaalset toitu ega toiduainet ja lase lapsel ise otsustada, kas toit talle maitseb või mitte. Kui sa ise näiteks astelpaju ei söö, siis ära keela neid siiski lapsele ega jäta neid talle tutvutamata, sest võibolla saavad nendest tema lemmikmarjad, mida ta sööb suure isuga.

Loe lähemalt portaalist Terviseuudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles