Ravimid, mis võivad päästa neerukividest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neerukive võivad aidata ära hoida statiinid.
Neerukive võivad aidata ära hoida statiinid. Foto: Martin Poole/picture alliance/moodboard/Scanpix

Hiljutisest uuringust selgib, et hüperlipideemiga patsientidel võib statiinravi vähendada neerukivide tekkimise riski.

Hüperlipideemiat ehk ülemäära suurt lipiidide (nt kolesterool ja triglütseriidid) arvu veres on juba varem seostatud suurema neerukivide riskiga, vahendab Med24. Nüüd tehti suurem uuring, kus kasutati elektroonilisest meditsiiniandmebaasist saadud 101 250 patsiendi andmeid.

Patsientidel oli 2009.–2011. aastal diagnoositud hüperlipideemia ja diagnoosi saamise hetkel ei saanud nad statiinravi. Patsiente jälgiti kuni 2015. aastani, selleks ajaks alustati statiinravi 48 protsendil patsientidest.

Leiti, et statiinide kasutajatel oli oluliselt väiksem tõenäosus uute neerukivide kujunemiseks. Patsientidel, kellel enne uuringu algust oli juba neerukivitõbi anamneesis, leiti statiinide veelgi suurem kaitsev mõju: neil vähenes uute neerukivide tekke risk umbes poole võrra. 

Kuigi uuringu tulemused näitavad, et statiinravi võib neerukivide tekkimise ära hoida, ei ole käesolev uuring veel piisav põhjus neerukividega haigetel profülaktilise statiinravi alustamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles