Värske uuring: ületunnid võivad rumalaks teha (2)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liiga pikad töötunnid teevad töötajad tusaseks ja rumalaks.
Liiga pikad töötunnid teevad töötajad tusaseks ja rumalaks. Foto: David Oxberry/picture alliance/moodboard/Scanpix

Hiljutisest uuringust selgub, et neljapäevasest töönädalast võib koguni kasu olla, sest liiga pikk töönädal vähendab oluliselt inimeste töövõimet ja nutikust.

Melbourne’i ülikooli teadlased tegid katseid kokku 6200 vähemalt 40-aastase mehe ja naisega, et uurida, kuidas mõjub töönädala pikkus vaimsetele võimetele, vahendab Bild. Teadlased testisid töönädal jooksul uuringus osalejate mälu. Uuringu tulemus oli üllatav: pärast 25–30 töötundi olid katsealuste võimed palju tagasihoidlikumad kui nädala alguses.  

Teadlased põhjendavad tulemust sellega, et pärast 25–30-tunnist töötamist hakkab organism tootma senisest rohkem stressihormoone, mis pikas perspektiivis kahjustavad aju. Seetõttu väheneb inimese võime probleeme lahendada ja asju meelde jätta. Teisisõnu võib ka öelda, et see, kes liig palju tööd teeb, võib rumalaks muutuda. Pealegi võib see halvemal juhul tähendada ka läbipõlemist ja stressi.

See ei tähenda siiski, et logelemine ajule kasulik oleks. Kui inimene töötab võimalikult stressivabas keskkonnas 25 tundi nädalas, siis on see kasulik, sest nii treenitakse aju. Seega on töö tegemine küll tervisele ja mõistusele kasulik, kuid pika tööpäeva ajal tuleks endale lubada ka lõõgastavaid pause, mis mõjuvad töövõimele samuti suurepäraselt.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles