VIDEOBLOGI Eestlane ujub üle Gibraltari: alustan täna, 8. septembril kell 15.00 Eesti aja järgi!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teet Daaniel
Teet Daaniel Foto: Margus Ansu

Eestlane Teet Daaniel plaanib sel sügisel esimese eestlasena Euroopast Aafrikasse ujuda, et ennast ületada, Eestit maailmakaardil näidata ja toetada diabeedihaigeid lapsi. Selleks tuleb tal ületada äärmiselt ohtlik Gibraltari väin. Postimees avaldab mehe treeningblogi.

09.09.2016

Tehtud! Jõudsin eile edukalt üle Gibraltari väina. :)

08.09.2016

Tervitus!

Alustan täna kell 14.00 minu aja järgi. Eestis on siis kell 15.00. Elage kaasa ja aidake diabeedihaigeid lapsi! Kasutan igat teie soovi, et jõuda edukalt lõpuni.

07.09.2016

Tervitused teile, Eesti rahvas!

Homme  siis on minu kord kätte jõudmas, et Gibraltari väina ületada.

Stardime hommikul kell 7.45 ja loodan, et elate mulle kaasa ja aitate mul üle ujuda oma toetusega. Lõuna-Hispaanias viibivad Eesti inimesed on kõik oodatud mulle kaasa elama Tarifa sadamasse. Saate mind ehk jooksvalt jälgida ka Facebooki lehelt: Teet Daaniel.

Ujun üle Gibraltari väina diabeedihaigete laste ja noorte toetuseks ja olen kogu selle aja mõttes nendega. Päikest teile ja aitame kõik koos, et meie tulevikulootustel oleks parem elu, kes ka meie eest ju tulevikus hoolt hakkavad kandma.

06.09.2016

Ei saa salata, et ilmad kiusavad meid kõvasti. Ok, päike küll paistab kogu aja, kuid Tarifal on ikka meeletud tuuled.

Küsisin ühelt kohalikult, et kas täna on torm, tuul viib juuksed peast, siis ta vastas mulle, et kulla sõber, see siin on hetkel üsna vaikne tuul. :) Ehk siis kui Atlandi ookeanil on kolm kuni neli meetrit lainet ja inimesed kõnnivad poolviltu, on nende jaoks tavaline tuul. :)

Ootame oma aega ja kiprite koosolekul öeldi meile, et meie rühm ujub neljapäeval, 8. septembril. Polegi palju jäänud eesmärgi saavutamiseni, tuleb valmis olla, töö on ju tehtud selleks. Arvatavasti stardime hommikul kell 8.00.

Arvestame tuule kiirust, suunda, lainete kõrgust, hoovuste liikumist ja tõususid, mõõnasid. Eks ole palju faktoreid mida arvestama peab? Ütlesin treenerile, et mind ei huvita, teie ainult öelge kuna vaja ujuma hakata ja mina ujun kohe.

Vaikselt käib pastaga laadimine, suur vedeliku tarbimine ja optimaalne energiakulu.

Sooja on siin ikka üle 30°C  ja seega on vedeliku kadu pidevalt intensiivne.

Vaadake kindlasti ka mu video lõpuni, eks? :)

Tuletan teile meelde eesmärgi, mille nimel Gibraltari väina ületan! Teen seda diabeedihaigete laste ja noorte toetuseks ja aitan neile mugavamaks ja valuvabamaks eluks vajalikku raha koguda. Abi läheb vaesematele peredele, kellede lastele ei suudeta selliseid tarvikuid osta. Aita sinagi koos minuga, nii on poole kergem!!! Helistades telefonile 9008805 annetad viis eurot.

NB! Kui helistate sellele numbrile, siis kuulake käsklused ilusti lõpuni, ärge pange kohe toru ära, sest muidu ei lähe summa arvele!

Tänan teid toetuse eest ja ka need lapsed ja noored on teile terve oma elu tänulikud.

Päikest teile siit Tarifalt! :)

1.09.2016

Et aimu saada nendest suurtest mereelukatest, käisin Barcelonas okeanaariumis. Ooojaaa… Juba seal olles tekkis aukartus nende elukate vastu, kes seal ringi traavisid. Aga mina mõtlen nii, et teie, loomakesed tehke oma asja ja mina teen oma asja. Kumbki kumbagi ei sega. :)

Selle nädala treeningplaan näeb ette suhteliselt tagasihoidlikke treeninguid, kõigest 2,5–3 kilomeetrit ujumist harjutustena.

Enamjaolt on harjutused max kiirusega ja lühemad distantsid. Teravust peab saabuma kusagilt, et olla maksimaalselt energiline ja liigutus oleks lahti. Treener ütles rangelt, et ei tohi üle kolme ujumise sellel nädalal enam teha. Olgu siis nii.

Minu alatiseks abimeheks on olnud jooks ja seega olen teinud mõnusaid taastavaid jooksutiire mööda vahemere äärset randa, mis kodukohast ühele poole viis kilomeetrit ja teisele poole samuti viis kilomeetrit. No tõesti, sahtli tõmbab ja hoiab väga hästi lahti.

Nagu videolt on näha, on minu kodubassein kohe üle tee ja suhteliselt hea kvaliteediga, Hispaania rahvas ergutamas ja toetust avaldamas. Oli ikka hea, et otsustasin üksi ilma toetustiimita siia tulla, kuna saan keskenduda paremini ja energiat kokku hoida.

Keskendumine ja mõtete koondamine on omaette kunst, mida räägivad ka spordipsühholoogid. Selleks on mitu moodust, kuidas ennast lainele viia ja mitte alla anda. Kas keskenduda tehnikale, distantsile või siis eemaldada ennast mõtetega sellest tegevusest täielikult. Koormuse ajal lihtsalt hakkad kasvõi peast arvutama, luuletusi lugema või arutama omakeskis eelnevat head emotsiooni.

No teate küll, kui kuhugi autoga sõidate näiteks, kui palju te sellest pikast teekonnast mäletate, kui Tallinnast Tartusse lähete? Imestuseks pool teed ei tulegi meelde, sest sõit oli üksluine ja hakkasite autoroolis hoopis muid mõtteid mõtlema.

Vot nii, sedasi pean minagi oma raskused unustama panema ja mõtlema, kelle nimel pingutuse lõpuni viin. Jah, need on diabeedihaiged lapsed, kelle nimel annan endast kõik ja soovin juhtida tähelepanu, miks see oluline on, et neid aidata.

Vaadake videot ja saage osa minu päikesetervitusest teile ning loodan väga teie kaasa elamisele ja laste toetusele!

Adios! :)

29.08.2016

Olles viimases ettevalmistus laagris, oleme pidanud pea igapäevaselt võitlema ohtlike meduusidega.

Tehes meretreeninguid, peab pidevalt valvel olema, et meduusidele otsa ei uju. Kõrvetavad nii mis kole ja pärast ei jõua ennast ära ravida.

Kui vesi on selge, pole hullu, siis näeb neid, aga kui pisut sogasem, siis hoia alt, ei tasu riskida. Isegi viimased trennid on lükatud basseini, sest ei tohi ujuda meduusidega koos, aga Gibraltari väina ületamisel pole tagasiteed, peab hakkama saama koos nende elukatega.

Muidu sujub kõik kenasti, teen peale ujumise veel jooksu, et vastupidavus oleks maksimaalne. Jooksen sellise tasase tempoga, 5,0 minutit kilomeeter ja tavaliselt 10–12 kilomeetrit järjest.

Isegi tänane treening ujumises näitas, et kuue kilomeetri peale oli keskmine pulss 118 lööki minutis ja ajaliselt ujusin ühe tunni ja 40 minutit.

Kalipsot ei kasutanud, kuna algselt ujusime basseinis ja siis kolisime meduuside vahele üle. :)

Vahemere vesi on hetkel 25°C soe.

Hea on olla argipäevadest eemal ja viimases laagris saan keskenduda ainult põhilisele.

Harjutan varajast ärkamist ja väga tervislikku toitumist, et olla pingutuseks maksimaalselt valmis. Menüüs on kana, kala, punane liha, salatid, pähklid jne.

Muidugi video põhjal on edasiantu ilmekam ja vaadake ikka lõpuni eks ju!

Saadan teile siit Barcelonast kuumad päikesetervitused!

Ärme unusta, milleks sellise tee ette võtsin! Ületan Gibraltari väina ujudes diabeedihaigete laste toetuseks. Kindlasti leiab iga inimene meist selle väikese ulatava abikäe, et olla neile toeks.

Aitame neid koos!

24.08.2016

Minu treeningud on muutunud natuke kergemaks, pole enam nii pikki distantse ja saan väheke rohkem puhata. Mis ei tähenda muidugi seda, et tööd ei peaks tegema. 

Kuna suur ujumine pole enam kaugel ja suur töö on ette juba ära tehtud, siis kätte on jõudmas aeg, kus peab hakkama treenima õigesti puhkamist ja loomulikult kohanema varahommikuseks pingutuseks. Ei saa välistada, et peame juba nelja-viie ajal hommikul ujuma hakkama, sest palju sõltub ilmast ja hoovustest, mis meid kimbutama võivad hakata. 

Gibraltari väina iseloom on selline, et Vahemeri tõukab äärtest oma külmemat vett ja Atlandi ookean jälle keskelt surub läbi soojema veega. Tahan öelda sellega seda, et kohe alguses tuleb umbes viis kilomeetrit tugevalt pingutada, et hoovusest läbi murda, siis tuleb keskmine, rahulikum osa, kus pigem peaks aitama pisut edasi liikuda ja viimaks tuleb umbes viiel viimasel kilomeetril jälle hakata täie auruga kütma, et Aafrika rannikule välja jõuda.

Kogu treeningettevalmistus on suunatud sellele, et alguses ja lõpus peab pingutama. Nagu olen ka varem maininud, on trennides mustad täpid silme ees. See tähendab, et pingutan viimasel piiril, et trennist maksimaalset kasu lõigata. Kui trennis ei pingutaks, ei suudaks ka üle väina panna. Pidevad ilma hingamata harjutused ja sellele kohe järgi ujumised – seda kujutavad ette ainult tõsiselt treenivad ujujad. 

Kui nüüd alguse juurde tagasi tulla, siis on keha eest hoolitsemine väga oluline. Massaaž, füsioterapeudi käe all, annab sulle maksimaalse tulemuse, kuna ainult nii saab probleemsed kohad üles leida ja neid kohe jooksvalt likvideerida. Minu hea sõber ja abiline Priit Ailt on üks Eesti paremikku kuuluv füsioterapeut, kes aitab mind meelsasti. Tänu temale seisab minu keha kenasti koos ja töötab tõrgeteta. Siiani pole tõsiseid traumasid olnud, kuigi mõned probleemsed kohad ikka kiusavad vahel. Eks näis mis ujumise ajal saama hakkab, seal ma annan endast kõik, et see väin edukalt ületada.

Teine aspekt on vee temperatuur. Muidugi arvate, et lõunamaa Hispaania on ju soe koht, praegu hetkel 35–36 °C sooja, ja mis see vee temperatuur siia puutub, aga puutub ikka küll. Gibraltari väinas on vee temperatuur vahemikus 16–21 °C. Kuna ilmast tulenevalt me ei tea, kaua meil ujumiseks aega võib kuluda, ei hakka ma riskima sellega, et lähen sinna ainult ujumispükstes, sest nii võingi sinna haidele söödaks jääda. Mulle on tulnud appi väga tänuväärne toetaja ARENASWIM:EE kes varustab mind kalipsoga, mis mõeldud ujumiseks ja mis peamine, sellel kalipsol on haisid peletav efekt. 

Jah, seal on suured mereloomad liikvel, alustades vaaladest, haidest ja lõpetades meduuside ning delfiinidega, aga ka see pole veel kõik. :) Sellest väinast käib läbi umbes 100 suurt tankerit ööpäevas, mis on sama suured nagu 16-korruselised majad. Neid juba ei peleta millegagi. :)

Ok, ma nüüd kapsan jooksurajale ja loodan teie headusele ning tuletan meelde, mille nimel ma seda teen! Ujun üle Gibraltari väina diabeedihaigete laste toetuseks ja soovin, et ka teie tuleksite omal moel appi neid toetama ja aitama.

17.08.2016

Võitlus käib iga päev, kuid Hispaania laagrid on sellepärast tähtsad, et kohaneda vastavate oludega maksimaalselt.

Tavaline treeningpäev on laagris 13-15 km ujumist ja üldfüüsiline samuti. 

Lained on suured ja hoovused samuti, seega ideaalne paik, kus tunnetada sama, mis Gibraltari väina üleujumisel. 

Muidugi, Vahemerest on puudu suured mereloomad (haid, vaalad, delfiinid).

Vahel on kolmemeetristes lainetes ujudes tunne, nagu oleks kosmonaut, muudkui üles ja alla kõikumine. Hiljem maa peal veel samuti lainetus peas.

Mõelge ise, et olete toas kõhuli põrandal ja sekundi pärast juba lae all ja siis jälle põrandal, päris jõhker tunne eks ju?

Mul on mõned nädalad veel siin Eestis olla ja selle aja jooksul võib mind ka trenni vaatama tulla.

Minu kodubassein on Viimsi spaa spordiklubi ujulas ja teine koht, kus pikki ja kurnavaid treeninguid teen, on Männiku Trapi karjääris.

Kui keegi tahab kogeda seda pikka distantsi, tulge koos minuga vette, teeme koos ühe kümnekilomeetrise trenni.

Selle kõige juures on mul toredad toetajad, kes minu tegemise on teinud võimalikuks ja andnud ka võimaluse heategevuseks diabeedihaigete laste toetamiseks. 

Minu toetajatega saate tutvuda Facebookis sportlase lehel: https://www.facebook.com/TeetDaaniel/  

Palun annetage teiegi diabeedihaigete laste heaks, et nende elu oleks valuvabam ja tervis kontrollitum, mis aitab ennetada hilisemaid organite tüsistusi.

10.08.2016

Hetkel päris koormavad trennid ja eriti just jalgade ujumise osas, kus korraga tuleb ainult jalgu ujuda üle 1000m järjest.

Muidugi teine rõhk on vastupidavusel, kus harjutused näevad ette distantsi lõpupoole kiiruse lisamist ja kannatamist.

Pole kerge ujuda 100m keskmisest kiirema tempoga ja siis kohe 25m ilma hingamata otsa. Mustad täpid tulevad ikka silmade ette küll:) Kõik selleks, et kannatada kannatamist.

Seda pole lihtne teha töö kõrvalt, mis võtab samuti palju energiat ja väsimus kimbutab tavalisest enam.

Trenni minnes ei saa alguses vedama, pärast ei saa pidama, aga see esimene hetk tuleb ära kannatada.

Kohe saan ka ARENASWIM.EE uue kalipso, mida pean testima hakkama, kuidas istub ja sobib.

Polegi enam laagrini kaua jäänud, 24. augustil sõidan juba ära ja treenin siis nendes oludes edasi, kus üleujumine toimub.

Ausalt öelda, siis tahaks juba laagrisse ära, sest mingi pinge hakkab siin tekkima, liiga palju asju vaja ajada, mis kurnavad meeletult. Abikäed oleks teretulnud. :)

See selleks, et minul on raske, aga kui mõelda nendele diabeedihaigetele lastele, kes peavad sellist pingelist režiimi ja seisundikontrolli ööpäevaringselt, ausalt, ei kujuta ette.

08.08.2016

Tervitus!

Olen Teet Daaniel.

Tänasest saate minuga koos käia teed kuni Gibraltari üleujumiseni välja.

Plaanin ületada Gibraltari väina ehk ujuda Euroopast Aafrikasse ajaloos esimese eestlasena ja ainukesena kogu Baltikumis.

Teen seda diabeedihaigete laste nimel ja soovin tuua lähemale teadlikkust diabeedihaigusest.

Selle ujumisega on minu soov, et toetaksite neid lapsi, kes saavad vähendada oma süstla ja nõelatorgete arvu päevas ning tüsistuste vältimiseks kaasaegsemat seisundi jälgimist.

Aita ka sina.

Annetades Telia numbril 9008805 (5 eurot), toetad lapsi, kes väga vajaksid insuliinipumpasid, et vähendada süstla ja nõelatorgete arvu ööpäevas ning tagaksid endale sellega kvaliteetsema seisundikontrolli.

Intervjuud Teet Daanieliga loe Arterist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles