Amet hoiatab mürgise kosmeetika eest

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne veebist ostetud kreemi ostmist ja nahale kandmist tuleks veenduda, et see ei sisalda mürgiseid aineid.
Enne veebist ostetud kreemi ostmist ja nahale kandmist tuleks veenduda, et see ei sisalda mürgiseid aineid. Foto: Chris Robbins/picture alliance/moodboard/Scanpix

USA toidu ja ravimiamet FDA hoiatab, et vananemisvastased kosmeetikatooted ja antibakteriaalsed seebid võivad endas peita äärmiselt mürgist elavhõbedat. Eesti tarbijad peaksid olema ettevaatlikud veebist kosmeetikat ostes.

FDA andmetel võib elavhõbedat sisaldada eelkõige vananemisvastane ja akne raviks kasutatav kosmeetika, vahendab Newsmax. Klient ei pruugi kosmeetikatoote elavhõbedasisaldust kohe märgata, sest seda võib leiduda mitmete ühendite koostises, nagu näiteks elavhõbekloriid ja seda ühendit sisaldav kalomel.

USAs on elavhõbedat sisaldavate ravimite ja kosmeetika müümine keelatud, välja arvatud erandjuhtudel, mil ei ole olemas ühtki teist turvalist ja tõhusat alternatiivi. Ebaseaduslikult müüakse seal aga neid tooteid suhteliselt palju.

Eesti terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri sõnul on elavhõbe kosmeetikatoodetes ka Eestis keelatud, kuid lubatud on fenüülelavhõbeda soolad. «Juhul kui mõni toode peaks keelust hoolimata sisaldama elavhõbedat, siis esimese asjana võivad ilmneda naha ärritusnähud,» rääkis Saluri. Ülejäänud sümptomid sõltuvad tema hinnangul konkreetsest ainest, tema kogusest ja kasutusotstarbest.

«Kui toode ärritab või kosmeetikatoote kasutamise järel ilmnevad soovimatud mõjud, siis oleks hea, kui toote kasutaja informeeriks sellest terviseametit,» lisas Saluri. Terviseametil on selleks veebilehel olemas vastav vorm. Seni ükski Eesti tarbija terviseametit elavhõbedat sisaldavatest kosmeetikatoodetest veel teavitanud ei ole.

Elavhõbedat sisaldava kosmeetika kohta ei ole laekunud ühtegi teadet ka tarbijakaitseametisse, mille pressiesindaja Hanna Turetski sõnul võib siiski juhtuda, et Eesti tarbija sattub mürgiste toodete peale veebist sisseoste tehes. «Tänapäeval ostetakse interneti teel väga palju erinevaid kaupu paljudest erinevatest riikidest, näiteks Saksamaalt, Rootsist ja Ameerika Ühendriikidest,» selgitas Turetski. «Internetist võivad varitseda mitmed ohud ja seetõttu tuleb sealt kaupa ostes ettevaatlik olla. Enne ostu sooritamist tuleb kindlasti vaadata, kes, kus mida täpselt müüb.»

Inimesed, kes on ostnud mürgise, elavhõbedat sisaldava kosmeetikatoote, peaksid nende kasutamise nii USA kui ka Eesti terviseameti hinnangul kohe lõpetama, sest see võib tervist ohustada. FDA meditsiininõunik dr Arthur Simone’i sõnul on elavhõbe eriti ohtlik rasedatele naistele, imikutele ja väikelastele, sest see on väga mürgine ja võib mõjutada lapse aju ja närvisüsteemi arengut.

«Teie pere võib toodetest eralduvat elavhõbedaauru sisse hingata,» hoiatas Simone. «Lapsed võivad katsuda elavhõbedaga saastunud pesulappe või rätikuid. See võib juhtuda sama lihtsalt kui kellegi põse või näo katsumine.»

FDA soovitab kosmeetikatoodetest põhjustatud elavhõbedamürgistuse vältimiseks teha järgnevat:

  1. Kontrolli, et toodetes, mida kasutad, ei ole elavhõbedat ega selle ühendeid.
  2. Kui oled elavhõbedat sisaldavat toodet juba kasutanud või kahtlustad, et kasutatavas tootes on elavhõbedat, siis pese korralikult puhtaks nii käed kui ka tootega kokku puutunud kehapiirkonnad ja lõpeta kohe toote kasutamine.
  3. Elavhõbedat sisaldava toote äraviskamisel pööra tähelepanu sellele, et elavhõbe liigitatakse ohtlike jäätmete hulka, vaatamata sellele, kas tegemist on elavhõbedatermomeetri või mürgise näohooldustootega. Juhised selle kohta, mida teha katkise elavhõbedatermomeetriga, leiad terviseameti mürgistuskeskuse kodulehelt.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles