Eesti ja Soome käivitavad digiretsepti piiriülese kasutamise

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digiretsept
Digiretsept Foto: Stanislav Moshkov / Õhtuleht

Eesti ja Soome vahel peab toimima piiriülene automatiseeritud ravi- ja töötuskindlustuse andmete vahetus, mis aitaks parandada teenuste kättesaadavust ja vähendaks bürokraatiat, ütles tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski täna Helsingis toimunud kohtumisel Soome sotsiaalteenuste ministri Juha Rehulaga. 

Kõige esimese praktilise sammuna viiakse ellu digiretsepti piiriülene kasutamine Eesti ja Soome vahel, mille tulemusena tekib Soome elanikel võimalus osta digiretsepti alusel ravimeid Eestist ning Eesti elanikud saavad digiretsepti alusel osta ravimeid Soomest.

Paralleelselt töötatakse ka teiste andmete automatiseeritud liikumise kallal.

«Kuna väga palju Eesti ja Soome inimesi liigub regulaarselt kahe riigi vahel, siis tuleb nende inimeste elu lihtsustamiseks saada andmed liikuma nii tervise kui muudes valdkondades,» sõnas minister Ossinovski sotsiaalministeeriumi pressiteate vahendusel.

Ossinovski rääkis, et paljudel Eesti inimestel on Soomes elades ja töötades vaja esitada Soome ametiasutustele erinevaid tõendeid Eesti registritest, mille esitamine suurendab Eesti saatkonna ja ametiasutuste halduskoormust ning muudab asjaajamise kohmakaks.

Samal ajal on Ossinovski sõnul kõik vajalikud andmed elektroonilistes registrites olemas ning meil on vaja lihtsalt saada Soome ja Eesti ametiasutuste andmebaasid omavahel automatiseeritult suhtlema.

«Olemasolev X-tee, mille Soomegi kasutusele on võtnud, on selleks hea platvorm,» lisas ta.

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski on täna visiidil Helsingis, kus kohtus perede ja sotsiaalteenuste ministri Juha Rehula, justiits- ja tööministri Jari Lindströmi ja Soome Sõltuvusainete Kuritarvitamise Ennetamise Assotsiatsiooni (EHYT) esindajatega ning külastas Soome sotsiaalkindlustusametit (KELA). Visiidi fookuses oli IT-alane koostöö ja alkoholipoliitika.

Peaminister Taavi Rõivas ja Soome peaministri Juha Sipilä allkirjastasid mais ühisdeklaratsiooni esialgse teekaardiga Eesti ja Soome vahelise andmevahetuse ja e-teenuste käivitamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles