Arstid päästsid kaheaastase plikatirtsu eluohtlikust kasvajast

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Athelia jalg enne operatsiooni.
Athelia jalg enne operatsiooni. Foto: Jessica Blanton-Latta/Caters News Agency/Scanpix

Tüdrukutirts vabanes operatsiooni abil hiiglaslikust kasvajast jalal, mis oli suureks takistuseks liikumisel ja oleks võinud ta iga hetk tappa.

Athelia Blanton-Latta oleks võinud kasvaja tõttu saada südamerabanduse ja väiksemgi lõikehaav oleks viinud tema verest tühjaks jooksmiseni kõigest mõne minuti jooksul, vahendab Mail Online. Kuna tema jalal olev kasvaja muutus aasta jooksul kolm korda suuremaks, siis ei saanud kaheaastane plikatirts enam lonkamata käia. «See kasvas jalgpalli suuruseks ja takistas ta liikumist,» meenutas Athelia ema Jessica (30).

Ameerika Ühendriikidest Missouri osariigist pärit Athelia sündis veresoonte väärarenguga, hiiglasliku verivilli moodi näiva moodustisega. Selle kasvamist põhjustab nahaalune veresoone kogum, mis võib põhjustada veritsemist ja südame seiskumist, sest kasvaja on südamele suureks koormuseks.

Väikese Athelia jalg paisus pidevalt. Foto: Jessica Blanton-Latta/Caters News Agency/Scanpix
Väikese Athelia jalg paisus pidevalt. Foto: Jessica Blanton-Latta/Caters News Agency/Scanpix Foto: JESSICA BLANTON-LATTA / CATERS N/Caters News Agency

«Kõik tegi meile pidevalt muret, alustades sellest, et ta süda võib seiskuda ja lõpetades lihtsate asjadega nagu riiete leidmine, mille saaks üle kasvaja tõmmata,» rääkis Jessica. «Kasvajaga elamine oli tema jaoks tõeline väljakutse, kui ta oli päeval eriti tegus, siis oli ta pärast suurtes valudes, sest kasvaja tõttu kasvas jalas rõhk.»

Pärast seda, kui kahe ebaõnnestunud ravikatse käigus oli moodustise tekitanud veresooned hävinud, ütlesid arstid Athelia vanematele, et nad ei saa tüdrukut enam kuidagi aidata. Ainuke asi, mida vanematele pakuti, oli kirjutada lapsele välja steroidid ja südameravimid.

Athelia emal oli väga suur hirm, sest laps oleks võinud iga hetk surra. Seetõttu alustas ta annetajatelt raha kogumist erapraksises operatsiooni tegemiseks. Eelmisel kuul oli Authelial operatsioon, mille käigus kasvaja välja lõigati. Operatsiooni ajal oli see üle 33 sentimeetrit pikk ja pea 18 sentimeetrit lai. Kirurgidel õnnestus eemaldada 95 protsenti veresoonte väärarengust ilma lihaskude kahjustamata, mis tähendab, et Athelia saab nüüd elada täiesti tavalist elu. Operatsioon maksis 15 000 Ameerika dollarit (ligikaudu 13 500 eurot) ja kestis kuus tundi.

Athelia pärast operatsiooni. Foto: Jessica Blanton-Latta/Caters News Agency/Scanpix
Athelia pärast operatsiooni. Foto: Jessica Blanton-Latta/Caters News Agency/Scanpix Foto: JESSICA BLANTON-LATTA / CATERS N/Caters News Agency

Lõpuks on lapsel võimalik esimest korda elus raskusteta kõndida. «Nüüd kõnnib ta abiga ja peagi on ta võimeline jooksma ja sporti tegema, ilma et massiivne kasvaja tema jalga tagasi hoiaks. See on olnud pikk võitlus, kuid asja väärt, sest nüüd on mu tütrel võimalus elada õnnelikku, pikka ja täisväärtuslikku elu,» oli Jessica rõõmus.

Nüüd saab Athelia muretult liikuda. Foto: Jessica Blanton-Latta/Caters News Agency/Scanpix
Nüüd saab Athelia muretult liikuda. Foto: Jessica Blanton-Latta/Caters News Agency/Scanpix Foto: JESSICA BLANTON-LATTA / CATERS N/Caters News Agency
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles