Uus terviseraamat ärgitab naisi oma tervisest hoolima

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raamatu «Avameelselt naistest» esikaas.
Raamatu «Avameelselt naistest» esikaas. Foto: Repro

Pahatihti kipuvad Eesti naised pöörama lähedaste tervisele rohkem tähelepanu kui enda omale. «Mehe kõrval elav naine hoolib enamasti kaasa tervisest. Ehk isegi rohkem kui mees ise,» ütles raamatu «Avameelselt naistest» koostaja, ajakirja 60+ peatoimetaja Eve Rohtla. «Naine hoolitseb mehe eest ennastsalgavalt ja unustab oma vajadused, kuniks ühel hetkel seisab perekond šokeeriva fakti ees ja küsib, miks ema haiglas on.»

Kui terve või haige on Eesti naine, selgub Euroopa tervise ja eeldatava eluea teabesüsteemi ülevaatest: näiteks 2011. aastal jäi Eesti 65-aastastel naistel keskmiselt elada veel 20 aastat, meestel ligi 15 aastat. Seda on vastavalt üle ühe ja kolme aasta Euroopa Liidu keskmisest (21 ja 18 aastat) vähem. «Kurb. Tervena elatud aastate arvutused annavad teada, kui palju aastaid elavad inimesed hea tervisega, ilma krooniliste haigusteta,» lisas Rohtla.

Patsientide lood äsja ilmunud terviseraamatus «Avameelselt naistest» räägivad tegelikust elust. Lihtsas keeles antakse ülevaade tõbedest, ja hüva nõu, kuidas neid ennetada või nendega hakkama saada. Muuhulgas saab lugeja näiteks teada, et rinnavähil pole varases staadiumis tundemärke. Kirjeldatakse ka seda, mis saab pärast kasvaja eemaldamist ja kas näiteks kümme aastat tagasi tehtud operatsiooni järel on võimalik rinda taastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles