Tasub teada: nutitelefoni mõju ööunele saab lihtsal viisil vähendada

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andreas Ren/picture-alliance/Scanpix

Rootsi teadlaste värskest uuringust selgub, et arvuti, nutitelefoni ja teiste kiirgava ekraaniga elektroonikaseadmete kahjulikku mõju öisele unele saab lihtsa nipi abil vältida.

Uppsala Ülikooli neuroloogid Christian Benedict ja Frida Rångtell avaldasid ajakirjas Sleep Medicine uurimistöö, kus uurisid, kuidas mõjutavad und päevavalgus ja nutiseadmetest kiirgav valgus, vahendab Uppsala ülikool oma kodulehel. Teadlased uurisid 14 meest ja naist, kes veetsid kõigepealt aega päevavalguse käes ja jälgisid siis õhtul kaks tundi eredat ekraani.

Selgus, et pärast küllusliku valguse käes veedetud päeva ei suutnud elektroonikaseadme ekraan katsealuste öist und mõjutada. «Meie tulemused võivad näidata, et päevavalguse käes viibimine, näiteks õues liikudes või kontorites teostatava valgussekkumise näol, võib aidata võidelda sinise valgusega seotud unehäiretega,» selgitas Rångtell.

Benedicti sõnul võib lisaks ka uuringuta väita, et töökirjade lugemine ja sotsiaalmeedia kasutamine enne magamaminekud võib und häirida. See tekitab inimeses uusi emotsioone, millega aju kohe, öö hakul tegelema hakkab.

Kuna kõik katsealused olid noored ja terved üliõpilased, siis ei pruugi tulemused siiski kõigi vanuserühmade puhul kehtida. Põhjapanevate järelduste tegemiseks oleks tarvis teha veel katseid suurema arvu erinevatest vanuserühmadest inimestega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles