TOP 10: kõige enam sõltuvust tekitavad toidud (2)

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MARGUS TAAL/MAALEHT/MARGUS TAAL

Kellel poleks juhtunud, et tekib meeletu isu šokolaadi või friikartulite järele. Kui endale juba portsu tood, siis ahnitsed ka kõik korraga sisse ning kõhtu see ometi ei täida, vaid soovid veel juurdegi. Tegu on toiduainetega, mis tekitavad sõltuvust.

Fitlapi blogis reastati kümme kõige rohkem sõltuvust tekitavat sööki. Igal toiduainel on «sõltuvusreiting», mis peegeldab sellesisulise uurimistöö tulemusi.

1. Pitsa (sõltuvusreiting 4.01)

Kellele meist ei meeldiks pitsa. Sellele segule juustust, õlist, krõbedast pitsapõhjast on väga raske ära öelda. Üks tavapärane pitsa annab energialaksu, millega peaksid vastu pidama terve päeva. Tegelikult lihtsalt sõid oma päevase normi ühekorraga täis.

Pitsa asemel söö hoopis omletti. Munad annavad sulle kõrge kvaliteediga valke ja rasvu ning on rekordiomanikud kõhu täitmises.

2. Šokolaad (sõltuvusreiting 3.73)

Tänapäeval peetakse šokolaadi osaliselt tervisetoiduks. Tõsi, see sisaldab tõepoolest  antioksüdante. Probleem seisneb pigem koguses ning selles, et kõige paremini maitsevad ikka ülimagusad piimašokolaadid.

Püüa šokolaadi asemel süüa mustikaid. Need on täis antioksüdante ning aitavad suunata isusid tervislikkuse suunas. Kui ilma šokolaadita kuidagi ei saa, vali minimaalselt 70-protsendilise kakaosisaldusega variandid.

3. Krõpsud (sõltuvusreiting 3.73)

Krõpsud on iga näksija unelm- nad kõigutavad veresuhkrutaset, sisaldavad ohtralt rasva. Kõhtu täis neist ei saa. Rottide peal tehtud katse leidis, et krõpse süüakse edasi ka pärast täiskõhu tunde tekkimist lihtsalt mõnu pärast.

Krõpsude asemel söö hoopis mandleid. Need kõrge kiudainesisaldusega pähklid ei sisalda grammigi süsivesikuid, ent ohtralt häid rasvu ning valku. Loomulikult ära nendega liialda.

4. Küpsised (sõltuvusreiting 3.71)

2013. aastal tehtud uuringus võrreldi rottide aju aktiivsust kokaiinile, morfiinile ja Oreo küpsistele. Võite kolm korda arvata, milline neist kolmest tekitas kõige rohkem vastukaja.

Meedia tembeldas kohe suhkru sõltuvust tekitavamaks kui kokaiini. Asi pole ilmselt nii drastiline, ent tõetera on siin sees -suhkur tekitab sõltuvust.

Küpsiste asemel tee endale parem üks mõnus banaanismuuti - blenderda banaanid, piim ja pähklivõi kreemjaks hõrgutiseks.

5. Jäätis (sõltuvusreiting 3.68)

Jäätisele on raske ei öelda. Kombinatsioon kreemisusest, magusast ja külmast teeb selle lausa vastupandamatuks. Kurb on see, et ühe liitri jäätisega saad ligikaudu 1900 kcal, mis on rohkem, kui üks kaalu langetada sooviv naisterahvas kogu päeva jooksul süüa võiks.

Jäätise asemel söö parem maasikaid maitsestamata jogurtiga.

6. Friikartulid (sõltuvusreiting 3.60)

Kartulid on kaalulangetajale supertoit, ent kui rääkida friikartulitest, mis on küpsetatud ohtras õlis ning kuhjatud üle ohtra soolaga, saab supertoidust kilosid selga kuhjav õudusunenägu. Friikartulid on äärmiselt kaloririkkad - suurest portsust saad 510 kcal, mis on umbes kolmandik ühe keskmise naise päevasest energiavajadusest. Eriti, kui soovid keharasva põletada.

Friikartulite asemel küpseta kartuleid hoopis ahjus. Kindlasti proovi ära ka maguskartulid ehk bataadid, mis küpsevad kartulist kiiremini.

7. Juustuburger (sõltuvusreiting 3.51)

Juustuburger oma täies hiilguses on ideaalne toit neile, kes tahavad kaalus juurde võtta. Kiired süsivesikud, ohtralt rasva ja soola kohe karjuvad ülekaalu järele.

Juustuburgeri asemel tee parem ise burger. Kasuta täisterakuklit, isetehtud hakklihast pihvi ning ohtralt juurvilju.

8. Karastusjoogid (sõltuvusreiting 3.29)

Ilmselt ei tule kellelegi enam üllatuseks, et karastusjoogid ja kõik muud magusad joogid tekitavad sõltuvust. Karastusjooke seostatakse terve rea hirmsate terviseprobleemidega, alustades südamehaigustest, lõpetades rasvumise ja diabeediga.

Karastusjookide asemel joo vett. Kui soovid, võid vett ka maitsestada marjade ja puuviljadega.

9. Koogid (sõltuvusreiting 3.26)

Kuidas on võimalik kooke mitte nautida? Need on ju lausa fantastilised. Nisujahu ja suhkur hoolitsevad selle eest, et sa ei suuda koogi söömist enne lõpetada, kui kõik on otsas. Täis kõht ei kesta kaua, sest  kogu jahu ja suhkur liiguvad kehast kiiresti läbi, mistõttu oled sunnitud uuesti keha kinnitama. Nõiaring, millest tasub peenema piha nimel välja astuda.

Tavalise poekoogi asemel küpseta parem gluteenivaba banaanikooki.

10. Juust (sõltuvusreiting 3.22)

Juust on sarnaselt kartulile mõistlikus koguses tegelikult kaalulangetajale sobilik. Seal on vähe süsivesikuid, samas palju valku ja rasva. Probleem tekib sellest, et juustu ei sööda kunagi mõistlikus koguses. Kõrvale haaratakse ohtralt leiba, juustumoosi, küpsiseid jne.

Söö juustu mõistlikus koguses, paari viilu kaupa. Juustu võid asendada ka avokaadoga, kus on palju antioksüdante ning häid rasvu ning mis aitab vähendada näljatunnet ja soodustab rasvapõletust.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles