Alkohol ohustab lisaks maksale ka teisi elundeid

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alkohol võib tervist kahjustada.
Alkohol võib tervist kahjustada. Foto: Panther Media/Scanpix

Hiljutisest uuringust selgus, et sage alkoholitarbimine võib kahjustada kopse.

Alkohol vähendab hingamisteid kaitsva gaasi hulka, kirjutab Health. Nii võib suurtes kogustes alkoholi tarbimine tõsta kopsudega seotud probleemide tekkimise tõenäosust. Uurimistööd juhtinud drMajid Afshar Ameerikas asuvast Loyola ülikoolist rääkis, et alkohol häirib kopsude loomulikku tasakaalu.

Uurimismeeskond analüüsis enam kui 12 000 Ameerika täiskasvanu andmeid. Uurijad leidsid, et naistel, kes jõid päevas rohkem kui ühe alkohoolse joogi ja meestel, kes jõid päevas rohkem kui kaks alkohoolset jooki ning inimestel, kes kippusid alkoholi liigtarvitama vähemalt korra kuus, leidus väljahingatavas õhus vähem lämmastikoksiidi kui neil inimestel, kes ei tarbinud alkoholi. Liigtarbimise all peeti silmas seda, kui naised tarbisid korraga neli või enam alkohoolset jooki ning mehed viis või enam alkoholi sisaldavat jooki.

Samuti leidsid uurijad, et mida enam alkoholi inimene tarbis, seda vähem leidus tema väljahingatavas õhus lämmastikoksiidi. See aitab kaitsta kopse teatavat tüüpi kahjulike bakterite eest, selgitasid teadlased.

Uurijate sõnul on see teadustöö esimene, mis on leidnud seose lämmastikoksiidi ja liigse alkoholitarbimise vahel ning teemat tuleb kindlasti edasi uurida.

Uurimistulemused avaldati hiljuti väljaandes Chest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles