Uus ravivõte päästis noore mehe koomalaadsest seisundist

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uudne meetod aitas patsiendi edukalt koomast välja tuua.
Uudne meetod aitas patsiendi edukalt koomast välja tuua. Foto: Jochen Sand/picture alliance/moodboard/Scanpix

USA arstidel õnnestus ultraheliimpulsside abil koomalaadsest seisundist ellu äratada 25-aastane noor mees.

Los Angeleses asuva California ülikooli teadlane Martin Monti katsetas koos kolleegidega täiesti uut meetodit koomapatsiendi ellu äratamiseks, vahendab ajaleht Bild ajakirjas Brain Stimulation ilmunud artiklit.

25-aastane mees, keda arstidel aidata õnnestus, oli üks neist paljudest patsientidest, kes ei tule koomast täielikult välja, vaid jäävad voodisse lebama koomalaadses seisundis. Noor mees oli minimaalse teadvuse seisundis: ta oli ümbritsevast küll teatud määral teadlik, kuid ei suutnud sellele reageerida.

Teadlased saatsid ultraheli impulsse mehe keskaju taalamusse. See ajupiirkond töötleb inimese keha seest ja väljast tulevaid signaale ning reguleerib ka ärkvelolekut ja und. Sageli ongi püsiva kooma põhjuseks just taalamuse kahjustus.

Arstide üllatuseks reageeris patsient juba järgmisel päeval paremini väljast tulevatele signaalidele ja kolme päeva pärast oli ta teadvusel, reageeris kõnele ja suutis pea noogutamise ja raputamise abil suhelda.

Nüüd loodavad teadlased, et uudse meetodis abil võib olla võimalik koomast välja tuua teisigi inimesi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles