Amet: rotaviiruse aktiivsest levikust rääkida ei saa

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rotaviirus võib tuua kaasa kõhulahtisuse, oksendamise ja palaviku.
Rotaviirus võib tuua kaasa kõhulahtisuse, oksendamise ja palaviku. Foto: Panther Media/Scanpix

Eelmisel nädalal registreeriti Eestis neli rotaviirusnakkusesse haigestumist, neist kolm juhtu registreeriti Tallinnas. Nädal varem samuti neli haigusjuhtu, kaks Narvas ja kaks Tartumaal.

Toimetuselt on uuritud, kas praegu on aktiivselt levimas rotaviirus. «Isegi kui liita siia juurde eelmisel nädalal registreeritud neli täpsustamata soolenakkust, neist kolm Tallinnas ja üks rotaviirusele sarnane noroviirusnakkuse haigusjuht, siis ikkagi on terviseameti poolt vaadatuna veidi palju rääkida rotaviirusnakkuse aktiivsemast levikust hetkel,» lausus terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri.

Samuti uuriti, kas korra läbi põetud rotaviirus annab mingiks ajaks immuunsuse, viidates, et väikelapsi selle vastu ju vaktsineeritakse.

Ameti avalike suhete juhi sõnul võivad rotaviirusnakkusesse haigestumise esile kutsuda erinevad rotaviiruse tüved. Immuunsuse saab inimene tüve(de) vastu, mis konkreetse haigestumise põhjustasid. Üldjuhul saab inimene pärast haiguse läbipõdemist immuunsuse, kuid on võimalus, et ta puutub kokku mõne teise rotaviiruse tüvega, mis võib kutsuda esile uue haigestumise.

Saluri sõnul vaktsineeritakse laps rotaviiruse vastu vastavalt riiklikule immuniseerimiskavale. Vaktsiin on suukaudne ja lastele tasuta ning manustatav vaktsiin annab immuunsuse erinevate rotaviirusnakkust põhjustavate viiruse tüvede vastu. Täiskasvanuid rotaviirusnakkuse vastu ei vaktsineerita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles