Püsimeigi tegemine võib lõppeda HIViga

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Püsimegi tegemisel on hügieenireeglitest kinnipidamine väga oluline.
Püsimegi tegemisel on hügieenireeglitest kinnipidamine väga oluline. Foto: Ain Protsin

Kui püsimeigi tegija ei pea kinni kõigist vajalikest hügieeninõuetest, siis võivad sellega terviseameti hinnangul kaasneda tõsised terviseriskid.

Suurimad ohud, mis kaasnevad hügieeninõuete rikkumisega püsimeigi tegemisel on nakatumine HIV-i, B- või C-hepatiiti, kirjutab terviseamet oma kodulehel. Neid nakkusi, mis levivad inimeselt inimesele vere kaudu, võivad põhjustada ebahügieenilised töövahendid ja töövõtted. Inimene võib nende haigustega nakatuda ka pärast protseduuri pigmenteeritud ala ebakvaliteetse hooldamise käigus.

Samuti esineb seenhaigustesse haigestumise võimalus.  Tervisele võivad ohtlikud olla ka värvained, millega püsimeiki tehakse. Eriti tundlikud on nende suhtes allergikud, südamehaiged, nahahaigustega inimesed, rasedad naised.

Püsimeik on kaunistamise viis, mille puhul kasutatakse tätoveerimisega sarnaseid tehnikaid ning selleks ettenähtud värve. Püsimeigi protseduuril viiakse värv dermisesse peenikese nõela abiga. Püsimeigi protseduurid jagunevad nelja põhigruppi: kulmude püsimeik, silmade püsimeik, huulte püsimeik, esteetiline püsimeik (nt dekoratiivne sünnimärk). Lisaks terviseprobleemidele võib püsimeigi tagajärjeks olla ka tulemus, millega inimene rahul ei ole.

Hügieeninõuetest kinnipidamine on väga oluline

Kuna tegemist on nahka vigastavate toimingutega, siis on äärmiselt oluline protseduuri teostamisel järgida hügieeninõudeid. Teenindamine peab toimuma puhta ning asjakohaselt töödeldud instrumendiga:

  • tööpinnad ja protseduuri käigus kasutatavad tarvikud peavad olema kaitstud saastumisest;
  • ühekordsed tööriistad peale protseduuri teostamist visatakse selleks ettenähtud konteinerisse;
  • korduvkasutatavad instrumendid, mille kasutamisel tekib oht nahasekreedi ja vere edasikandmiseks, peavad olema steriliseeritud.

Sõltuvalt kliendi valutundlikkusest pakutakse protseduuri käigus tuimestit. Kliendil tasub meeles pidada, et tuimesti on ravim ning igal ravimil on oma näidustused ja vastunäidustused. Ravimit võib kasutada ainult arsti ettekirjutusel ning peab seda tegema tervishoiuteenuse osutaja järelevalve all.

Üldised soovitused

Veendu kaunistuse vajalikkuses! Kauni tulemuse ootuses ei osata tihti arvestada pikemaajaliste reaktsioonide või kõrvalnähtudega. Peab meeles pidama, et püsivast jumestusest vabanemine võib olla raske ja tülikas. Kui on kindel plaan teha endale püsimeiki, siis tuleks lasta püsiv nahakaunistus teha asjatundjal.

Enne protseduuri teostamist tuleks teenuse osutajalt küsida teavet protseduuri ja järgneva koduse hoolduse kohta. Protseduuri teostaja peaks klienti teavitama võimalikest vastunäidustustest ning andma ka soovitusi taastusperioodiks.

Tuleb uurida, kuidas ilusalongis järgitakse hügieeninõudeid. Veenduda, et protseduur toimub puhta ning asjakohaselt töödeldud instrumendiga.

Parima tulemuse saavutamiseks soovitatakse kaks nädalat enne protseduuri koorida kulmude piirkonda koorimiskreemiga. Enne huulte püsimeigi tegemist soovitatakse teha kuuepäevane herpesviiruse vastane profülaktiline kuur.

Enne protseduuri ei soovitata:

  • teha kulmukarvade kitkumist ja vahaga eemaldamist, värvida kulmukarvu püsivärviga (õige tooni tagamiseks on oluline näha inimese enda kulmude värvi);
  • tarbida kohvi, alkoholi ega kasutada verd vedeldavaid ravimeid;
  • enne protseduuri tulekut teha jõulist trenni;
  • külastada solaariumit või päevitamist päikese käes (liigse nahaärrituse vältimiseks);
  • esimene päev peale protseduuri teha töödeldud ala märjaks (edaspidi tuleb vältida koorikute aurutamist ja leotamist);
  • enneaegselt eemaldada koorikut;
  • kasutada dekoratiivkosmeetikat piirkonnas, kus on teostatud püsimeigi protseduur ja moodustunud koorik.

Pärast protseduuri teostamist soovitatakse hoiduda:

  • solaariumi külastamisest, otsesest päiksevalgusest;
  • sauna, SPA, basseini külastusest;
  • pigmenteeritud tsooni liigsest alajahenemisest;
  • piilingust;
  • keemilisel alusel kosmeetikast;
  • protseduuri teostatud koha kuiva naha eemaldamisest;
  • aktiivsest spordist.

Soovitatakse vältida teiste inimeste kehavedelike sattumist töödeldud kohale kuni selle täieliku paranemiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles