Ratsutamine toob raskelt haige poisi päeva rõõmu

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike Markus vajab palju abi ja toetust.
Väike Markus vajab palju abi ja toetust. Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

Iga päev raske haigusega võitlevale ja palju hoolt vajavale Markusele on abiks ratsutamisteraapia, mis aitab tal kehaliselt areneda ja toob tema ellu rõõmsaid hetki.

Markusel on diagnoositud harvaesinev kaasasündinud neurogeneetiline häire nimega Angelmani sündroom, mis on tingitud muutustest 15. kromosoomis, teatas lastefond. Haigust esineb Eestis vaid ühel 50 000 lapsest ning seda iseloomustavad intellektuaalse ja füüsilise arengu mahajäämus, unehäired, krambid, jõnksulised liigutused, kõnetus, kehatüve ataksia ja hüperaktiivsus koos rõõmsameelsusega. Markusel on lisaks ka epilepsia, mis õnneks allub üsna hästi ravile. Angelmani sündroomiga lapsed vajavad väga palju täiskasvanute hoolt ja tuge.

Markus on alates teisest eluaastast käinud ratsutamisteraapias, mis on mõjunud väga hästi tema füüsilisele arengule, sealhulgas tasakaalule ja osavusele. Kahjuks aga ei ole järjepideva teraapia eest tasumine majandusliku olukorra muutumise tõttu enam perele jõukohane. Seetõttu pöördus pere lastefondi poole, kes otsustas heade annetajate toel poisi ratsutamisteraapiat toetada.

Appi tuleb Radisson Blu Olümpia hotelli kohvik Café Boulevard, kes kogub septembris Markusele annetusi. Koostöös Cafè Boulevardiga loodetakse Markuse toetuseks koguda vähemalt 780 eurot, mis kataks ratsutamisteraapia tundide kulud aastaks. 1. septembrist kuni 30. septembrini aset leidva kampaania käigus annetab hotell igalt Café Boulevardist ostetud Pauligi kohvijoogilt ja pohla-martsipanipärjalt Markuse toetamiseks kümme senti lastefondile.

Lastefondi nõukogu esimehel Küllike Saarel on koostöö üle Markusele ratsutamisteraapia võimaldamiseks väga hea meel. «On suur rõõm, et lastefondi juurde jõuavad lapsed, kelle elukvaliteeti saame erinevate teraapiate toetamisega oluliselt paremaks muuta,» rääkis ta.

Saar kutsub ühtlasi üles kõiki raskelt haigeid lapsi kasvatavaid peresid pöörduma lastefondi poole seoses erinevate lapsele vajalike teraapiatega. «Oleme kindlasti toeks seal, kus meie abi on vajalik ja õigustatud! Ja muidugi on samavõrd oodatud ettevõtete koostööettepanekud nende laste aitamiseks.»

Ka Radisson Blu Hotel Olümpia konverentside ja ürituste tellimuste juht Anu Kaar tõdeb, et järjepidev koostöö lastefondiga rõõmustab teda väga. «Mul on hea meel, et oleme üheskoos saanud aidata juba palju abivajavaid lapsi ning anda seekord oma panuse vahva vapra väikese Markuse toetuseks.»

Markus
Markus Foto: Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond

Lisaks Cafè Boulevardis kohvitamisele ja maiustamisele on võimalik Markust toetada ka tehes ülekanne Tartu Ülikooli kliinikumi lastefondi annetuskontodele märkides selgitusse «Markus»:

  • Swedbank IBAN EE682200221015828742
  • SEB IBAN EE261010220014910011
  • Danske IBAN EE403300334408530000
  • Nordea IBAN EE791700017000285384
  • LHV IBAN EE527700771000610813.

Tartu Ülikooli kliinikumi lastefond on üks vanimaid ja suurimaid üle-eestilisi heategevusorganisatsioone, mis on alates 2000. aastast annetajate abiga toetanud erinevatele haiglatele seadmete soetamist ning sadu eriravi või -hooldust vajavaid lapsi ja nende peresid kokku ligi kolme miljoni euroga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles