Võimalik kärpekoht: osa C-hepatiidi haigeid võib jääda ravita (2)

Hanneli Rudi
, Tarbija toimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Haigekassa tänavuse 33 miljoni suuruse ülekulu üheks põhjuseks peetakse seda, et väga kallist ravi vajavaid C-hepatiidi haigeid oli oodatust rohkem. Haigekassa nõukogu liikme Peep Petersoni sõnul võib tulla kõne alla selle ravi kättesaadavuse piiramine.

«Konkreetse ravimi osas tuleb kiiresti langetada otsus, kas sealt tuleb miinust juurde ja kas seda saab kuidagi piirata,» rääkis haigekassa nõukogu liige, ametiühingute keskliidu esimees Peep Peterson pärast reedest kohtumist peaministriga.

Ta lisas, et  sellest aastast soodusravimite nimekirja lisatud ravimi puhul  hinnata, kui palju saab praeguses olukorras lubada. «Võib-olla tuleb panna piirid ette ja osa ravijuhte lükata järgmisse aastasse,» sõnas Peterson.

Haigekassa vajab Petersoni sõnul lisaraha, sest «ei saa teha Ida-Euroopa raha eest Põhja-Euroopa  tulemust». Kui Eesti kulutab 6,5 protsenti oma SKTst meditsiinile, siis Põhjamaades on see 9,7 protsenti. «Kui me saaksime 7,5 protsendi peale kokku leppida, et me teatud aastate jooksul ja mõistlikult investeerides tõuseme selleni, siis see oleks meie jaoks kõige parem lahendus,» ütles Peterson.

Haigekassa 33 miljoni suurust eelarve puudujäägi üheks suurimaks põhjuseks peetakse C-hepatiidi ravimeid, mis lähevad riigile oodatust märksa enam maksma ehk ligi kaheksa miljonit.

Soodusravimite loetellu lisati käesoleva aasta algusest kombinatsioon ravimitest Viekirax, Exviera ning Moderiba. Ravimiinfo andmetel maksab Viekirax  (56 tabletti) 7,165.46 eurot , Exviera (56 tabletti)  634.53 ning Moderiba 43 senti.

Kuna esimesele kahel ravimil on nüüd 100-protsendiline soodustus, siis tuleb inimestele endil maksta apteegis vastavalt 1,32 või 1,27 eurot. Soodusravimite hulka lisatud C-hepatiidi ravimid on mõeldud just 1b genotüübiga C-hepatiidi ravimiseks, mis on Eestis levinuim.

Kui varem kompenseeriti uuemaid C-hepatiidi ravimeid III- ja IV-staadiumi maksahaigusega patsientidele, siis  nüüd soodustust laiendati ka II-staadiumi haigetele. Uute ravimitega on tervendamiseks vajalik üks ravikuur, mis kestab kolm kuud ja paranemine on pea 100-protsendiline.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles