Kaheksa nippi grillipeol vigastuste vältimiseks

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Grillpeol tuleks kinni pidada olulistest ohutusnõuetest, ükskõik, kas grillitakse liha või puu- ja juurvilju.
Grillpeol tuleks kinni pidada olulistest ohutusnõuetest, ükskõik, kas grillitakse liha või puu- ja juurvilju. Foto: Panther Media/Scanpix

Kui grillipeol hooletuks muutuda, on rasked vigastused kerged tulema, kuid mõned lihtsad nipid aitavad neid tavaliselt vältida.

Ameerika Ühendriikides asuva Indiana ülikooli erakorralise meditsiini professori Kevin Rodgersi sõnul põletab end grillpeol USAs igal aastal 15 000 kuni 20 000 inimest, vahendab Newsmax. Selleks, et põletusi vältida, on kasu kaheksast lihtsast, kuid olulisest nipist.

1. Tee ära ohutuse tagavad ettevalmistused

Veendu enne grilli süütamist alati, et käepärast on töökorras tulekustuti. Gaasigrill kontrolli enne grillimist üle, veendumaks, et selle voolik ei leki. Selleks võid voolikut hõõruda seebilahusega. Kui näed gaasi sisse lülitades mullikesi või kui tunned gaasi lõhna, siis on tegemist lekkega.

2. Grillresti puhasta uue harjaga

Grillresti puhastamine on oluline, selleks et eemaldada sealt rasv ja mustus. Kui resti puhastamiseks kasutatav hari on aga vana ja lagunenud, siis võivad toiduga sisse söödud harjaosakesed tekitada tõsise tervisekahjustuse. USAs registreeriti selliseid õnnetusi 2002–2014. aastal kokku  1698.

3. Vähenda tulega seotud ohte

Aseta grill majast vähemalt poole meetri kaugusele ja veendu, et selle jalad hoiavad grilli ühtlaselt üleval. Kui grill on majale või selle katusele liiga lähedal või kukub ootamatult maha, võib maja põlema minna.

4. Järgi grilli hoolikalt

Ära jätta grilli kunagi järelevalveta, sest selle lähedusse tulnud väike laps võib tõsiselt põletada saada. Samas võib ka juhtuda, et midagi ei toimi nii, nagu vaja.

5. Varu kannatlikkust

Kui söed ei lähe nii suure leegiga põlema, kui lootsid, siis ära lisa kohe süütevedelikku. Süütevedeliku leekpunkt on süte omast erinev, mistõttu võivad söed plahvatada.

6. Ole gaasi juurdekeeramisel ettevaatlik

Kui gaasigrilli süütaja ei toimi, siis lülita gaas ja põletid välja ja too tikud. Kui gaasivoogu vahepeal välja ei lülitata, võib tikuga tule süütamisel tekkida plahvatus.

7. Hoia turvalist vahemaad

Leegitsev grill võib põletada nahka ja ohustada ka silmi.

8. Pärast grillimist kustuta tuli

Kui oled grillimisega lõpule jõudnud, siis veendu, et tuli on kustunud ja gaasigrilli gaas välja lülitatud. Sulge grill korralikult, sest isegi väike tuuleiil võib selle vahel uuesti süüdata. Metsas lõket tehes kustuta tuli hoolikalt, sest muidu võib mets põlema minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles