Pahameeletorm pani ravimiettevõtte tegutsema

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Epipen võib päästa allergiku elu, kuid selle kõrge hind on USAs poliitikud ja aktivistid vihale ajanud.
Epipen võib päästa allergiku elu, kuid selle kõrge hind on USAs poliitikud ja aktivistid vihale ajanud. Foto: Rich Pedroncelli/AP/Scanpix

Ravimitootja Mylan lubas turule tuua allergiaravimi Epipen geneerilise versiooni, sest ravimi kõrge hind on USAs tekitanud pahameeletormi.

Mylan lubas, et tugeva allergia raviks kasutatava Epipeni tunduvalt soodsam geneeriline versioon tuleb turule lähinädalatel, vahendab Deutsche Welle. Kui seni on ravimi kahte süstelahuse annust sisaldava pakendi hind USA ja paljude Euroopa riikide turul olnud 543 eurot, siis selle uus versioon peaks maksma 268 eurot. Poliitikud ja aktivistid on juhtinud tähelepanu sellele, et Epipeni hind oli 2007. Aastal 94 USA dollarilt ehk ligikaudu 84 eurot, ja hakkas kiiresti tõusma pärast seda, kui Mylan ostis selle toote patendi.  

Epipeni süstelahust kasutatakse ägedate allergiliste reaktsioonide korral, mis tekkivad näiteks muna ja pähklite söömisel ning putukahammustuste korral. Epipeni toimeaine on epinefriin, mis hoiab ära anafülaksia võimaliku eluohtliku mõju. Ravim aegub aastaga.

Mylani tegevjuhi Heather Breschi sõnul on ravimi hinna langetamine erakorraline meede, mis võeti kasutusele reaktsioonina teravale kriitikale, mis ettevõttele ravimi kõrge hinna tõttu osaks sai. Epipeni hinda ettevõte langetada ei soovi, kuid lubas lisaks turule tuua odavama, sama toimeainega ravim. Seda otsust on USA avalikkuses kritiseeritud kui püüdlust juba eos konkurentide vastu võidelda.

Eesti ravimiameti andmetel maksab Epipeni ühte süstelahust sisaldav pakend Eestis 50,35 eurot, millest enamikul inimestest tuleb tasuda omaosalusena 1,27 eurot, sest seda ravimit on ägedate allergiliste reaktsioonide (anafülaktiline šokk) raviks võimalik määrata sajaprotsendise soodustusega. Ravim on saadaval kahes erinevas doosis, lastele kehakaaluga alla 30 kg mõeldud 150 mcg ning suurematele lastele ja täiskasvanutele 300mcg. Enamasti piisab anafülaktilise šoki sümptomite leevendamiseks ühest annusest, vahel võib olla vaja manustada ka teine annus.

«Epipen on saanud müügiloa kirjandusandmetele tuginevalt,» kommenteeris ravimiameti ravimiohutuse osakonna juhataja Ott Laius. «See tähendab, et Epipeni tootja ei ole teinud laialdasi kliinilisi uuringuid, mis enamasti seostuvad meil nii-öelda originaalravimitega. Samamoodi võib järgmine epinefriini preparaat saada müügiloa kirjandusandemetele viidates, mis aga omakorda tähendab, et see järgmine ei pruugi olla Epipenist oluliselt odavam, sest ravimi väljatöötamiskulud ei erine nende vahel oluliselt. Originaalravimi ning geneerilise ravimi hinnavahet põhjendatakse enamasti just sellega, et originaal peab läbi viima kliinilised uuringud tõestamaks toimeaine efektiivsust ja ohutust, aga geneerik viitab originaali uuringutele.»

Kui järgmine Eesti turule tulev preparaat peaks siiski olema oluliselt odavam kui Epipen, siis patsientide jaoks Laiuse sõnul sellest palju ei muutu, sest nemad maksavad endiselt 1,27 eurot, kui nad on nõus eelistama sama toimeainega odavamat preparaati. Neil, kes odavamat ravimit ei soovi, tuleb kinni maksta soodsama ja kallima ravimi hinnavahe.

Seevastu haigekassa jaoks võivad kulutused väiksemaks minna küll, sõltuvalt sellest, kui palju soodsam uus ravim on. Haigekassa soodusravimite statistikale kohaselt kompenseeris haigekassa selle aasta esimeses pooles sajaprotsendiliselt 861 pakendit Epipeni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles