Beebipillide mõju: Eesti paistab vähistatistikas positiivselt silma

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebipillide laialdane levik on vähendanud munasarjavähki haigestumiste arvu.
Beebipillide laialdane levik on vähendanud munasarjavähki haigestumiste arvu. Foto: Philippe Huguen/AFP/Scanpix

Itaalia teadlaste sõnul on maailmas munasarjavähki haigestumiste arv tänu beebipillide laialdasele kasutamisele märgatavalt väiksemaks jäänud, kusjuures Eesti paistab silma eriti positiivsete tulemuste poolest.

Itaalias asuva Milano ülikooli teadlased analüüsisid maailma tervise organisatsiooni andmeid ja leidsid, et 2002.–2012. aastal kahanes munasarjavähki haigestunud naiste arv Euroopas, Ameerika Ühendriikides ja Jaapanis, vahendab Science Daily ajakirjas Annals of Oncology avaldatud uuringut. Teadlaste hinnangul väheneb selle vähiliigi põhjustatud surmade arv neis maailma paigus 2020. aastaks veelgi.  

Euroopa Liidus vähenes surmajuhtumite arv 100 000 elaniku kohta 2002.–2012. aastal kümme protsenti ehk 5,76 juhtumilt 5,19-le. Kõige rohkem vähenes Euroopa riikidest surmajuhtumite arv Eestis, kus 2012. aastal suri munasarjavähki 28 protsenti vähem naisi kui 2002. aastal. Munasarjavähi tõttu kaotab varasemaga võrreldes tunduvalt vähem naisi elu ka Rootsis ja Taanis, kus surmajuhtumite arv on langenud 24 protsenti. Kõige väiksem areng toimus Ungaris, kus surmajuhtumite arv vähenes kümne aasta jooksul kõigest 0,6 protsenti. USAs oli langus 16 protsenti.

Milano ülikooli professori Carlo La Vecchia juhtimisel uurimistöö teinud teadlaste hinnangul on positiivse arengu peamiseks põhjuseks see, et üha enam naisi kasutab suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid, mis kaitsevad neid hiljem munasarjavähi vastu. Oma rolli võivad mängida ka senisest harvem hormoonasendusteraapia kasutamine menopausi sümptomite raviks ning paremad diagnoosimis- ja ravivõimalused.

Rootsis, Taanis ja Suurbritannias kasutasid paljud naised suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid juba 1960. aastatel ja neis riikides on tulemused head. Seevastu Hispaanias sel ajal beebipillid nii laialt levinud veel ei olnud ja seal kasvas munasarjavähki surnud naiste arv uuritud ajavahemikus 100 000 elaniku kohta 3,7-lt 3,9-le.

Jaapanis, kus kasutatakse suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid samuti harvem, sureb munasarjavähki rohkem noori naisi kui USAs ja Euroopa Liidus, samas kui keskmiselt on need arvud Jaapanis pidevalt madalamad olnud.

Biomeditsiini uurimisinstituudi IRCCS Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri juhi dr Eva Negri hinnangul kasutasid Saksamaa, Suurbritannia ja USA naised ka sagedamini menopausi sümptomite raviks hormoonasendusteraapiat. Kui seda ravivõtet 2002. aastal vähem kasutama hakati, siis hakkas Negri sõnul tasapisi langema ka südame ja veresoonkonna haiguste ning rinna- ja munasarjavähi esinemissagedus.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles