Keisrilõikega sündinuid ohustab rasvumine rohkem

Triin Ärm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnikord soovivad rasedad naised keisrilõiget, kuigi meditsiinilised näidustused ei näe seda ette.
Mõnikord soovivad rasedad naised keisrilõiget, kuigi meditsiinilised näidustused ei näe seda ette. Foto: Panther Media/Scanpix

Loomulikul teel sündinutest suurem rasvumise risk võib keisrilõikega sündinud lastel püsida kuni täiskasvanuks saamiseni, tõdesid Harvardi rahvatervise kooli uurijad.

Keisrilõikega sündinud lastel oli 15 protsenti suurem tõenäosus rasvumiseks, kirjutab Independent. Suurbritannias tehakse keskmiselt nelja-viie sünnituse kohta üks keisrilõige.

Uuringu vanemautor Jorge Chavarro tõdes, et keisrilõige on mõnel juhul kahtlemata vajalik ja elusid päästev protseduur. Ta lisas, et samas on sel protseduuril ka oma negatiivsed küljed ning nende hulka saab nüüd ka lugeda lapse kõrgema riski rasvumiseks. 

Teadlased jälgisid 16 aasta jooksul enam kui 22 000 inimest. Uurijad tõid teadustöö negatiivse küljena välja, et seal ei olnud kirjas, kas keisrilõikeid viidi läbi meditsiiniliste näidustuste tõttu. Teadlaste sõnul vajab teema veel uurimist, et leida täpsemad seosed rasvumise ja keisrilõikega sündinute vahel.

Uurimistulemuste kokkuvõte avaldati ajakirjas Jama Paediatrics.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles