Patsientide esindaja: ema ei peaks valima, keda lastest ravida

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid apteegis.
Ravimid apteegis. Foto: MEELIS MEILBAUM/ VIRUMAA TEATAJA

Patsientide nõukoja esindaja Kadri Kiuru ütles kohtumisel erakondade esindajatega, et arstiabi ja ravimite kättesaadavus peab paranema ja ükski ema ei peaks valima, keda oma lastest ravida.


Kiuru sõnul pole vastuvõetav ravimite ja hooldusravi praegune kõrge omaosalus, mille tõttu jäävadki need paljudele kättesaamatuks. Ta tõi näite, kus paljulapseline ema pidi tegema apteegis valiku, kellele lastest osta rohtu ja kellele mitte, sest kõigi raviks raha ei jätkunud.

Üha teravamaks probleemiks on muutunud pikad järjekorrad eriarstide juurde, mistõttu muutub tihtipeale haigus enne akuutseks, kui tohtri juurde pääseb, aga siis võib ravi juba märksa kallimaks minna.

Ümbervaatamist vajab perearstide töökorraldus. Suur mure on seotud sellega, et keskustest kaugemal ei saa inimesed sageli kiirabiteenust. Näiteks ootas ühes Tartu lähedal asuvas väikelinnas haige liigesega ülekaaluline naine abi saabumist tund ja 20 minutit ja muutus selle ajaga valu käes hüsteeriliseks.

Patsientidele teeb Kiuru sõnul muret meedikute vähesus, mis on massilise väljarände tulemus.
Ta küsis ka, kelle otsus oli kaotada hambaravihüvitised ja miks on tekkinud olukord, kus inimesed ei saa lubada endale haiguse korral haiguslehele jäämist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles